VRT vod

De succesformule van Ludovico Einaudi

De muziek van de Italiaanse pianist en componist Ludovico Einaudi is al ongelooflijk veel in hokjes geplaatst van minimalistisch, over neoklassiek tot zelfs elektronica of pop. Die discussie is echter redelijk zinloos. Einaudi's muziek is vooral mooi. Ik ben nog niemand tegengekomen die het tegendeel beweert. Ze is echter zo 'mooi' dat ze bijna gaat vervelen. Ieder nummer klinkt ook onmiddellijk bekend in de oren. Soms kan je zelfs benoemen waar het je aan doet denken: hoorde ik daar een flard 'Ship in the sand' van Sophia of hier het thema uit 'Friday the 13th'? Maar het kan evengoed gewoon aan het ambacht van Einaudi liggen.

Einaudi verstaat als geen ander hoe je een dramatisch verloop opbouwt, zeker als hij, zoals op Gent Jazz, met een grote bezetting mag aantreden. Het begint allemaal heel stil met een solo pianoriedeltje dat zo van Wim Mertens had kunnen zijn. Voeg daar dan telkens één na één instrumenten aan toe tot de muziek aanzwelt en het publiek bijna overweldigt. Laat de boel tot een climax komen en dan plots stilvallen. Herhaal. Zijn aanpak is uitermate effectief en het publiek gaat enthousiast mee op zijn golven. Het klinkt allemaal wat te formulaïsch, te berekend.

Einaudi schrijft ook veel muziek voor films en televisieseries en eerlijk gezegd klinkt alles wat hij speelt ook wel als een soundtrack maar dan moeten we er de spannende film wel zelf bij verzinnen. De muziek zwelt naar hartelust en van een stevige portie bombast is de man duidelijk ook niet vies. Als Oliver Stone niet aan 'Adagio for strings' van Barber had gedacht voor zijn 'Platoon', had Einaudi gegarandeerd ook nog wel iets toepasselijks klaarliggen. Einaudi mikt met zijn muziek dan ook zuiver op effect en niet zo zeer op virtuositeit.

Dat allemaal gezegd zijnde moet ik wel toegeven dat het ook werkt: je zit op het puntje van je stoel mee te leven, voorovergebogen ingespannen luisterend naar de stille stukken en met open mond achterovergeslagen bij de bombastisch luide delen. Het concert is een belevenis, maar wel eentje met zeer weinig nasmaak.

door Sebastiaan Cielen

Muziek vr 18/07/2014 - 13:15
Alleen in België

Muziek

< >


Boek

meer boek

< >

Foto

meer foto

< >

Kunst

meer kunst

< >

Muziek

meer muziek

< >

Podium

meer podium

< >

Mode & design

meer mode & design

< >

architectuur & erfgoed

meer architectuur & erfgoed

< >