VRT vod

Ólafur Arnalds en de overwinning van de stilte

De IJslandse componist Ólafur Arnalds speelt in dezelfde minimalistische neoklassieke vijver waar ook labelgenoot Nils Frahm in ronddobbert. Piano, elektronica, strijkers, af en toe wat stem (sinds Arnalds' meest recente album) en vooral veel ruimte voor stilte. Op het eerste gezicht een moeilijke opgave om dat rond half zeven op een zonovergoten festivalterrein over te brengen op het publiek. Maar Olafur Arnalds staat zijn mannetje op het podium samen met een strijkkwartet, enkele laptops en tablets en iemand om ze te bedienen en bakken sfeer.

Af en toe kraakte de vip-tribune wel boven de verstilde klanken van Arnalds' piano of zuchtte het oververhitte publiek luider dan de strijkers, over het algemeen was het verbazend stil in de grote tent die voor de eerste keer vandaag helemaal volgelopen is. Meer nog, ondanks de tropische temperaturen zag ik zelfs kippenvel rond mij bij de vioolsolo door Björk Oskarsdottir. Maar ook de luidere, door een elektronische beat gedreven nummers werden door het publiek gesmaakt en kwamen door de drukkende hitte nog dwingender over.

Ólafur maakt naast platen ook regelmatig soundtracks voor films en televisieseries. Zijn uitgepuurde maar weids klinkende instrumentale stukken lenen zich daar ook wonderwel voor. Op zijn recentste plaat duiken voor de eerste keer ook vocalen op van gastzanger Arnór Dan Arnarson. Deze laatste mag tijdens het concert ook een tweetal nummers live zingen.

Enige minpuntje is dat het merendeel van de elektronische elementen gewoon vooraf opgenomen op computer staan geprogrammeerd en elektronicaman Bergur Thorisson zijn rol beperkt blijft tot het op play drukken. Een elektronische drumkit (met speler) had de live-ervaring naar een nog hoger niveau kunnen tillen.

Muziek do 17/07/2014 - 23:16
Alleen in België

Muziek

< >


Boek

meer boek

< >

Foto

meer foto

< >

Kunst

meer kunst

< >

Muziek

meer muziek

< >

Podium

meer podium

< >

Mode & design

meer mode & design

< >

architectuur & erfgoed

meer architectuur & erfgoed

< >