VRT vod

Plaistow zo grillig als de Zwitserse bergen

Het Zwitserse Plaistow had vandaag de eer om na de aangename opwarmer - alsof dat met de temperaturen nog echt nodig was - van Bogus op de Garden Stage deze tweede donderdag van Gent Jazz te openen. Het trio treedt aan in een klassieke jazz-pianotrio bezetting: piano, bas, drums, maar dat is meteen ook ongeveer het enige klassieke aan wat de heren brengen.

Ze omschrijven hun muziek zelf als post-jazz en we kunnen zelf niet direct een betere benaming verzinnen. En ja, waarom ook niet, ze staan min of meer tegenover de jazz zoals de postrock tegenover de rock. Een scheutje klassieke invloeden, een stevige portie repetitie, zoeken naar de extremen in volume - van fluisterstil tot adembenemend luid - en opbouwen naar een climax die al dan niet weggelaten wordt. En dat alles met een instrumentarium dat we traditioneel gezien met een heel ander geluid zijn gaan associëren. Voeg daar dan ook nog een voorliefde voor elektronische dansmuziek bij en het eindresultaat is zo rechtlijnig als de Zwitserse horizon.

Van repetitieve Reichiaanse passages op piano waarbij de andere muzikanten als in trance voor zich uit staren over industrial waarbij even geen enkel instrument klinkt zoals het hoort te klinken tot dansbare composities. Pianist Johann Bourquenez manipuleert duchtig de snaren met de hand in de klankkast, drummer Cyril Bondi gaat zijn cimbalen te lijf met een strijkstok terwijl bassist Vincent Ruiz bijna in zijn instrument lijkt te willen kruipen terwijl hij strak als een geprogrammeerde robot één noot blijft aanslaan.

De drie instrumenten vertellen een verhaal, luisteren soms aandachtig naar elkaar om uiteindelijk doorheen te roepen om onze aandacht. Soms even loom als de namiddagzon, dan weer drukkend en overheersend als de warmte gevangen onder het tentzeil.

Kortom, te divers om in de vijf minuten die we met u mogen delen te vatten. Er zit dan ook niks anders op dan de volgende keer dat deze heren in de buurt passeren zelf mee te reizen op hun bezwerende trip.

door Sebastiaan Cielen

Muziek do 17/07/2014 - 20:13
Alleen in België

Muziek

< >


Boek

meer boek

< >

Foto

meer foto

< >

Kunst

meer kunst

< >

Muziek

meer muziek

< >

Podium

meer podium

< >

Mode & design

meer mode & design

< >

architectuur & erfgoed

meer architectuur & erfgoed

< >