vod

In gesprek met auteur Ben Okri

Cobra.be praat met de Nigeriaanse auteur Ben Okri over de documentaire film 'N - The Madness of Reason' van regisseur Peter Krüger. (interview 16.10.2014)

  • "Peter heeft Afrika met veel warmte voor het continent gefilmd, met een dimensie. Hij keek naar ruïnes, verval en de tristesse maar ook naar vruchtbaarheid, rijkdom en dans." "Ik hou van de verschillende lagen die hij in de film legt. Het gaat over het leven, de dood, encyclopedieën, over spijt, over verlangen."
  • "Wat is het doel van een levenswerk ? Na een bepaalde leeftijd worstelen de meeste mensen met deze levensvragen. Ze vragen zich af welke meerwaarde ze hebben kunnen bijdragen aan deze wereld. Iedereen doet dat. Het maakt niet uit of je een eerste minister bent of een bediende. We geven allemaal om deze wereld. En daar gaat het over in deze film. Het zijn films die gaan over het doel van het leven."
  • "Ik was sterk geïnteresseerd in de relatie tussen woorden en beelden. De film als een medium staat dicht tegen de realiteit. Een boom blijft een boom als je ze gefilmd hebt maar met woorden ligt dat anders.
  • Woorden kunnen spelen met het onbewuste en kunnen een gevaarlijke dimensie ontwikkelen: heel onschuldig kunnen ze binnenkomen en zich dan ontpoppen als tijgers."
  • "De film is visueel zo sterk dat de woorden niet mogen concurreren met de beelden. Woorden mogen hier niet herhalen wat beelden veel beter kunnen."
  • "Wanneer een dichter zijn gedicht schrijft, heeft hij enkel een wereld van woorden om mee te werken. Wanneer je aan een roman werkt, heb je het scenario, de karakters en het verhaal. Maar werken aan de tekst van een film is alsof je een extra arm hebt gekregen die je een extra gevoeligheid moet meegeven.
Film do 05/03/2015 - 17:01
Alleen in België

Boek

meer boek

< >

Foto

meer foto

< >

Kunst

meer kunst

< >

Muziek

meer muziek

< >

Podium

meer podium

< >

Mode & design

meer mode & design

< >

architectuur & erfgoed

meer architectuur & erfgoed

< >