VRT vod

Interview met regisseur Richard Linklater

Regisseur Richard Linklater realiseerde met de film 'Boyhood' een uniek project: een film waarin dezelfde acteurs over een periode van twaalf jaar een rol spelen. Ward Verrijcken kon Richard Linklater interviewen over zijn film. Het interview is niet ondertiteld. Daarom hieronder een korte samenvatting.

De uiteindelijke film is helemaal wat de regisseur op voorhand gepland had. Uiteraard zijn er dingen die je niet kan voorspellen, maar de grote lijnen zijn gerealiseerd. Linklater had zelfs van bij het begin het einde en het eindbeeld al in zijn hoofd.
De film lijkt heel veel mensen aan te grijpen omdat het een heel universeel verhaal is. Het gaat over het leven zelf, over ouder worden, volwassen worden, over menselijke relaties. Er gebeuren geen uitzonderlijke dingen. Het is tegelijkertijd een heel persoonlijke film.
Boyhood wordt overal goed onthaald. Het was nochtans een ambitieus plan. Maar Linklater heeft stap voor stap gezet, zonder al te veel moeilijkheden. Hij had ook telkens een jaar de tijd om goed na te denken over het vervolg van het verhaal. De praktische organisatie was vaak niet eenvoudig, maar ook daar geraak je wel door.
En de toekomst? In principe kan je het verhaal nog laten verdergaan, maar dat is nooit de bedoeling geweest. Het verhaal van Boyhood zou al van bij aanvang eindigen waar de jongen volwassen werd. Maar misschien kan er nog wel iets meer mee gebeuren. Daar heeft Linklater voorlopig nog niet over nagedacht.

Film vr 25/07/2014 - 14:50
Alleen in België

Verwante video's

< >

Boek

meer boek

< >

Foto

meer foto

< >

Kunst

meer kunst

< >

Muziek

meer muziek

< >

Podium

meer podium

< >

Mode & design

meer mode & design

< >

architectuur & erfgoed

meer architectuur & erfgoed

< >