Gone West herdenkt WO I met cultuur

di 14/10/2014 - 17:29 Met ‘Lichtfront’ gaat vanavond ‘Gone West’ van start, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van de Groote Oorlog. Cobra.be maakt u wegwijs in de veelheid aan evenementen.

gone west eerste wereldoorlog wereldoorlog 1 wo 1 west-vlaanderen provincie lichtfront

© Wannes Dewilde

Theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst staan centraal in ‘Gone West’, een evenementenprogramma dat vijf jaar na elkaar plaatsvindt in de periode 2014-2018. Elk jaar komen enkele vaste formats terug, die telkens anders worden ingevuld. Centraal in het hele verhaal staat De Namenlijst, een lijst van 600.000 burgers en militairen die in België het leven lieten door de oorlog.

Die namenlijst inspireerde curator Jan Moeyaert en kunstenaar Koen Vanmechelen tot ‘ComingWorld/RememberMe’, een project waarbij ze in de komende vijf jaar 600.000 beelden laten maken door bezoekers van workshops en belevingsateliers. Elk beeldje wordt voorzien van een dog-tag, het identificatiesysteem voor soldaten. In 2018 worden de 600.000 beelden geëxposeerd in een land art installatie in het niemandsland van de frontzone van Ieper.

Lichtfront

© GoneWest

Op vrijdag 17 oktober 2014 start ‘Gone West’ met het eenmalige evenement ‘Lichtfront’. Tussen 19u en 20u30 wordt de 84km lange frontlijn van eind 1914 in vuur gezet. Maar liefst 8400 fakkeldragers – om de tien meter één – vormen een mensenketting van het strand van Nieuwpoort tot aan ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert. Bij de fakkeldragers zitten achttienjarigen van elk land dat meegevochten heeft in de Eerste Wereldoorlog, maar ook zonen en dochters van oud-strijders en krijgsgevangenen uit verschillende landen.

Op negen plaatsen langs de frontlijn worden artistieke vuurinstallaties opgesteld die geïnspireerd zijn op de historische achtergrond van de negen historische plaatsen (het Sluizencomplex in Nieuwpoort, de IJzertorensite in Diksmuide, Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, ...)

‘Lichtfront’ wordt rechtstreeks uitgezonden op Canvas. Phara de Aguirre en Annelies Beck zorgen voor impressies ter plaatse en praten met enkelen van de 8400 fakkeldragers. Karl Vannieuwkerke en Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum geven commentaar vanuit een gelegenheidsstudio aan het Sluizencomplex ‘De Ganzepoot’ in Nieuwpoort.

Stemmen en plekken

‘Gone West’ brengt een rijk aanbod van dans, toneelproducties, verteltheater, conferences en literaire happenings die een link hebben met de Groote Oorlog. Wouter Deprez opent de editie 2014 met zijn gloednieuwe productie ‘Slijk’. Deprez groeide op in het decor van de Eerste Wereldoorlog, maar had er als kind nauwelijks aandacht voor. Nu keert hij terug en kijkt hij het verleden in de ogen. Maar hoe maak je comedy van het ergste?

['Slijk' van Wouter Deprez gaat in premiere op woensdag 29 oktober 2014 om 20u15 in CC Het Perron in Ieper]

Compagnie Cecilia brengt ‘De soldaat-facteur en Rachel’, een toneelstuk van Arne Sierens uit 1988. Twee personages, die gespeeld worden door Sebastien Dewaele en Mieke Dobbels, vertellen na de oorlog allebei hun verhaal. Een man, de soldaat-facteur, en een vrouw, Rachel, brengen allebei een monoloog, los van elkaar. Als een decor van stemmen staat er een veertigkoppig koor bij. Zo geven ze een nieuwe, hedendaagse interpretatie aan het stuk van Arne Sierens. Oorspronkelijk zou Johan Heldenbergh de rol van soldaat-facteur spelen, maar hij liet zich om medische redenen vervangen.

['De soldaat-facteur en Rachel' van Compagnie Cecilia gaat in première op dinsdag 11 november 2014 om 20u in de Kerk van Mesen]

Annelies Verbeke schreef het libretto voor een nieuw gecomponeerd vredesoratorium, ‘Onvoltooid landschap’. Edgar, een kunstschilder, vertrekt naar het front en laat zijn jonge vrouw Julienne én een doek met een onvoltooid landschap achter. De compositie van Maarten Van Ingelgem is zo opgebouwd dat koren van verschillende niveaus verschillende delen van het oratorium zingen. Een concertkoor staat in voor de hoofdbrok van het werk, basiskoren en/of jeugdkoren zingen driestemmige koralen. Het Gemengd Koor Altra Voce uit Kortrijk werkt voor deze productie samen met verschillende koren uit binnen- en buitenland.

['Onvoltooid Landschap' van Altra Voce gaat in première op zaterdag 20 december 2014 om 20u in de Stadsschouwburg van Kortrijk]

Grondtonen

De muzikale evenementen van ‘Gone West’ worden gegroepeerd onder de titel ‘Grondtonen’. Arno mag op vrijdag 17 oktober een eerste concert geven, meteen na het Lichtfront. In een concerttent op de Zeedijk van Nieuwpoort brengt hij enkele nieuwe bewerkingen van oorlogs- en vredesliederen.

['The Light Front' van Arno gaat in première op vrijdag 17 oktober 2014 om 21u  in de Concerttent op de Zeedijk van Nieuwpoort]

De avant-gardeband Einstürzende Neubauten brengt voor het project ‘De val van Diksmuide 1914-2014’ de wereldpremière van haar nieuwe compositie ‘Against The Neglection’. In de jaren tachtig maakte de Duitse groep in het undergroundcircuit furore als pionier van de industrial en noiserock. Dertig jaar later bestaat ze nog altijd en komt ze naar de Westhoek.

['Against The Neglection' van Einstürzende Neubauten gaat in wereldpremière op zaterdag 8 november 2014 om 21u in de Verwarmde Loods van De Lijn (nabij het station Lange Veldstraat in Diksmuide]

Ook John Cale brengt nieuw werk in ‘Gone West’. De Welshman, die bekend werd met The Velvet Underground en later een mooi solo-oeuvre bijeen schreef, liet zich inspireren door het verhaal van het Kerstbestand in Mesen. In de kerstperiode van 1914 was het moreel van de overlevende soldaten in de loopgraven tot een dieptepunt gezakt. De Duitsers begonnen luid kerstliederen te zingen en de geallieerden zongen terug. Het kwam zelfs tot een vreedzame ontmoeting in het niemandsland, omdat de soldaten Kerstmis belangrijker vonden dan elkaar te bevechten. Jammer genoeg werden de veldofficieren al snel teruggefloten door het hoofdkwartier.

[John Cale brengt de wereldpremière van 'De Kerstbestanden'  op zaterdag 20 december 2014 om 20u in de concerttent Peace Village in Mesen]

Bekijk het volledige programma van Gone West op de website www.gonewest.be