Brussel tikt Duits

vod
do 21/08/2014 - 14:11 100 jaar na de inval van het Duitse leger in Brussel gaat een tentoonstelling open over het dagelijks leven van de Brusselaars én van de inwoners van Duitse steden.

WO I expo brussel brussel tikt duits

De tentoonstelling '14-18 Brussel tikt Duits' in het Museum van de stad Brussel laat meer zien dan de traditionele foto's van de loopgraven. Ze schetst de materiële en emotionele geschiedenis van  burgers in Brussel en Duitsland en vergelijkt ze met elkaar. Het is volgens de organisatoren “een intimistische tentoonstelling die zich toespitst op het dagelijkse leven van mensen”. Hoe voedt, kleedt en verwarmt men zich, hoe dient men het vaderland?  In deze moeilijke context delen de burgers in de twee landen dezelfde bekommernissen.

Karikaturen

In de expo zijn foto's te zien, een film uit die tijd, patriottische voorwerpen, brieven en dagboeken, audiofragmenten van getuigen en een uitzonderlijke collectie van karikaturen die tijdens de bezetting werden gemaakt en worden bewaard in het Archief van de Stad Brussel. Deze tekeningen schetsen vaak met veel humor de door de Duitsers opgelegde maatregelen: de inbeslagnemingen, de overschakeling op de Duitse tijd, de bevoorradingsproblemen, de avondklok, enz.

[14-18 Brussel tikt Duits in het Museum van de Stad Brussel, Grote Markt, Brussel, tot 3 mei 1915]