De tijd tikt Duits

ma 03/02/2014 - 14:57 Brussel brengt volgende zomer een tentoonstelling over het dagelijks leven in de hoofdstad tijdens de Eerste Wereldoorlog: '14-18: Brussel tikt Duits'. In afwachting kan iedereen documenten of foto's uitlenen of schenken.

WO I eerste wereldoorlog brussel tentoonstelling website interactief

Duitse tijd

50 maanden lang, vanaf 20 augustus 1914, proberen de Brusselaars, ver van het front, te overleven en stand te houden. Er is grote werkloosheid, honger en intimidatie door de Duitse bezetter. De Brusselaars leven net als alle andere Belgen volgens de Duitse tijd – die afhankelijk van het seizoen één of twee uur voorloopt op de Belgische – en het ritme van hun dagen wordt bepaald door de talloze bevelen van de bezetter.

In augustus 2014 gaat een tentoonstelling open over dat dagelijkse oorlogsleven in Brussel, een initiatief van het archief en museum van de stad van Brussel. De expo zal het leven in Brussel ook vergelijken met dat in andere grote Duitse steden.

In afwachting is er al een website '14-18 Bezet Brussel'  met postkaarten, aanplakbiljetten, brieven, foto's en karikaturen, waaruit blijkt dat de bezetter de (zwarte) humor niet kleinkreeg. 

Wie zelf getuigenissen uit de Eerste Wereldoorlog op zolder heeft, kan dat signaleren, om de objecten uit te lenen of te laten fotograferen. Meer informatie over de oproep vindt u hier.