WO I op radio en tv

vr 08/11/2013 - 12:57 Klara, Radio 1, Eén en Canvas besteden ruim aandacht aan de Eerste Wereldoorlog, naar aanleiding van de Wapenstilstand.

eerste wereldoorlog WO I annemie peeters marjan temmerman heinrich wandt gent michiel hendryckx

Max tegen Max

Op Radio 1 werken Annemie Peeters en Marjan Temmerman samen aan Max tegen Max, een radioprogramma over de Eerste Wereldoorlog. Zowel de Limburgse grootvader van Peeters als de Duitse overgrootvader van Temmerman vochten tijdens WO I, aan beide kanten van het front. 

Het familieverhaal wordt op 11 november uit de doeken gedaan op Radio 1 en krijgt volgend jaar een interactief vervolg. Hebt u oude foto's, dagboeken, briefkaarten die de poort openen naar mooie verhalen uit 'De Groote Oorlog'? Dan is 'Max tegen Max' geïnteresseerd. 

[Max tegen Max op Radio 1, 11 november, 11-13u]

[Familieverhalen insturen kan via www.radio1.be/max]

Het Frontparadijs

 

Klara brengt het verhaal van Heinrich Wandt op 11 november. Wandt was een Duitse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog als secretaris in het Duitse leger in Gent werkzaam was en zich daar ontpopte tot een antimilitaristische, sociaal-democratische journalist en schrijver. In Gent schreef hij zijn boek 'Etappenleven te Gent:kantteekeningen bij de Duitsche ineenstorting'. De auteur vertelt daarin over het dagelijkse leven van de Gentenaars tijdens de bezetting, over de pers, de censuur, de stedelijke en de militaire administratie, over het sociale, het commerciële en het culturele leven in de stad maar evenzeer over het vaak liederlijke gedrag en de excessen van de bezetter, vooral van de Duitse officieren die met naam en toenaam worden genoemd. Het boek werd in de jaren twintig een bestseller. In Duitsland werd de auteur vervolgd wegens smaad en landverraad.

Michiel Hendryckx brengt in dit radioverhaal, het persoonlijke verslag van zijn ontdekking van het werk van Heinrich Wandt. De teksten van Wandt worden gelezen door Sven Speybrouck. 

[Het Frontparadijs op Klara, 11 november, 12-14u]

[Het Frontparadijs van Heinrich Wandt is uitgegeven bij Kannibaal]

War Requiem

Klara en Canvas zenden ook het War Requiem van Benjamin Britten uit, geschreven in 1962, ter ere van de nieuwe kathedraal van Coventry, die verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het War Requiem gebruikte Britten poëzie van Wilfred Owen. De dichter sneuvelde in de loopgraven, één week voor de Wapenstilstand in 1918.

[War Requiem opus 66 van Benjamin Britten, door Anna Netrebko, sopraan; Ian Bostridge, tenor; Thomas Hampson, bariton; Koor van de Accademia Santa Cecilia Roma, Kinderkoor van het Salzburg Festival en Theater; Orchestra dell' Accademia Santa Cecilia Roma o.l.v. Antonio Pappano, 11 november, 20u op Klara]

[Dezelfde compositie door deFilharmonie, het City of Birmingham Symphony Chorus, het Kinderkoor van de Vlaamse Opera en solisten Emma Bell (sopraan), Alan Oke (tenor),  Florian Boesch (bas) en dirigent Martyn Brabbins, zondag 10 november om 12u op Canvas]

Last Post

Onder de Menenpoort in Ieper vinden verschillende plechtigheden plaats op 11 november. Die worden rechtstreeks uitgezonden op Eén.

[Last Post met commentaar van Geert Spillebeen en professor Sophie De Schaepdrijver op 11 november om 10u45 op Eén. Om 14u30 de ceremonie 'The gathering of the soil', ook live op Eén]