George Tudorache

zo 10/05/2015 - 10:00 Video update: za 16/05/2015 - 18:14

De mening van Wolfgang

Over het recital (13 mei)

George Tudorache, de Roemeense violist die concertmeester is bij het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, brengt een recital met naast de twee plichtwerken de prachtige vioolsonate van Poulenc en de Fantasie op thema’s uit Carmen van Waxman. Hij start met een mooie vertolking van het Recitativo van Baltakas, maar in Ysaÿe laat hij wel aardig wat steken vallen. Hij wil indruk maken met snelle tempi, maar daardoor wordt het onnauwkeurig en slordig. Maar dan kwam de sonate van Poulenc, samen met Thomas Hoppe aan de piano, en hier voel je wat voor fantastische muzikant hier op het podium staat. Hij speelt met zoveel verfijning, kleur, inleving… Bravo! En de Carmenfantasie… Het speelplezier spat eraf maar ik maak me de bedenking dat wanneer je zulk technisch veeleisend werk op je programma zet de uitvoering dan ook perfect moet zijn, en dat was het jammer genoeg niet. Speel dan beter iets dat net dat beetje minder virtuoos is, maar breng het vlekkeloos.

Over het concerto (16 mei)

De Roemeen George Tudorache, die op woensdag een muzikaal zeer mooi, maar op technisch gebied geen vlekkeloos parcours aflegde speelt vanmiddag het derde vioolconcerto van Mozart. In 2012 functioneerde hij nog als concertmeester van het kamerorkest dat hem vanavond begeleid. Zijn vertolking is mooi, klassiek, verzorgd, maar zonder een grote indruk na te laten. En dan gebeurt er die jammere geheugenfout in het derde deel. Even een gebrek aan concentratie? Afgeleid? Jammer.

 

Wolfgang Heiremans
Wolfgang Heiremans werkt sinds enkele jaren voor de audiotheek van de VRT. Hij werkt ook vaak als opnameleider voor de klassieke radiozender Klara. Voordien was hij ongeveer 15 jaar actief als violist bij o.a. deFilharmonie en als concertmeester bij Il Novecento.

Finale

Bij een mogelijke finale speelt George Tudorache:

ONUITGEGEVEN WERK (Bekendmaking 25 mei 2015)
JEAN SIBELIUS Concerto in d op. 47
[Allegro Moderato • Adagio Di Molto • Allegro Ma Non Tanto]

 

 

George Tudorache is geboren in Isaccea in Roemenië. Hij begint met vioolspelen op zijn vijfde. In Boekarest werkte hij met Stefan Gheorghiu die opgeleid werd door Georges Enesco en David Oïstrach. In september 2007 werd hij toegelaten tot het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Hij speelde onder andere als solist bij het Nationaal Orkest van Boekarest en het Orchestre de Chambre de la Nouvelle Europe in Paris.

Op internationale festivals treedt hij vaak op met grote namen uit de muziekwereld zoals Svetlin Roussev, Ayako Tanaka,Amaury Coeytaux, David Grimal, Xavier Phillips ,Denis Kozhuhin en Lorenzzo Gatto. Hij speelt ook bij grote orkesten.
 

In 2012 was George Tudorache finalist van het Lipizer concours.