Tobias Feldmann

zo 10/05/2015 - 10:00 Update: zo 31/05/2015 - 00:30 Tobias Feldmann is vierde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool 2015. Hij speelde in de finale naast het plichtwerk van Michael Jarrell, het Concerto n. 2 van Béla Bartók.

De mening van Wolfgang

Over de finale (25mei)

Tobias Feldmann, de Duitser die al in de halve finale een grote indruk maakte heeft ook tijdens de finale een prachtig concert gebracht.
Ook hij begint zijn optreden met '...aussi peu que les nuages....' van Michael Jarrell. Je merkt dadelijk dat hij zoekt naar kleuren, klanken, effecten en brengt het plichtwerk op een zeer overtuigende manier.

Als keuzeconcerto heeft hij het tweede vioolconcerto van Bartók op zijn programma gezet, een concerto dat hij bijzonder goed kent want hij vertolkte het vorige maand enkele malen als vervanger van Christian Tetzlaff. Vanaf de eerste noot trekt hij je werkelijk mee in zijn verhaal. Hij zingt, kleurt, en brengt dit werk met ontzettend veel lyriek, en dan... breekt zijn mi-snaar.
Hij neemt onmiddellijk de viool van de concertmeester en speelt de rest van het eerste deel verder alsof er niets gebeurd was. Na een pauze, de tijd om zijn snaar te vervangen, komt hij terug het podium op en vertolkt, onverstoorbaar, in perfect samenspel met orkest en dirigente de rest van het concerto.
Deze violist wil je gewoon opnieuw horen, dit is absoluut een topmusicus. ik ga ervan uit dat we hem zeker bij de (top)laureaten gaan terug vinden.

 

Over het concerto (11 mei)

Feldmann is duidelijk een violist van een ander kaliber dan Ching-Yi Wei. Hij vertolkt Mozarts vijfde vioolconcerto op een Stradivarius uit 1703 en weet vanaf de eerste noot te boeien. Van uitstraling doet hij denken aan Christian Tetzlaff, en hoera, hij speelt zijn eigen cadensen. Duidelijk een violist met persoonlijkheid. Hier vergeet ik even dat we op een wedstrijd zitten. Mooi, boeiend... van hem wil ik graag veel meer horen! En zo te horen aan de reacties van het publiek ben ik niet alleen.

Over het recital (14 mei)

De 24 jarige Duitse violist Tobias Feldmann maakte grote indruk met zijn Mozartvertolking. En alsof er geen drie dagen tussen zaten gaat hij verder met zijn concert. Wat een prachtige Ysaÿe. Schitterende opbouw, duidelijke lijnen, wat een prachtige toonvorming, zo muzikaal en dan ook nog eens technisch perfect. Dit is ronduit prachtig. De sonate van Debussy, zoals ik ze maar zelden gehoord heb, samen met Daniel Blumenthal krijgen we een echt pareltje van een vertolking te horen. Hij neemt de tijd om elke noot, elke zin mooi uit te zingen. Ook het recitativo speelt hij heel overtuigend en ook hij besluit met… nogmaals…. de Carmenfantasie van Waxman, maar wat voor een. Zulke Carmen kan iedereen voor zich winnen.
Vele kandidaten deze week spelen fantastisch viool, maken indruk met een verbluffende techniek, zijn zeer muzikaal, maar dan heb je enkelingen die daar blijkbaar volledig boven staan. Dit is een ander niveau van muziek maken, hier vergeet je volledig het wedstrijdelement.
Wat de uitslag van deze wedstrijd ook zal worden, deze violist gaat een HELE grote carrière tegemoet. Maar eerst nog de finale met het tweede vioolconcerto van Bartok. Bekijk zeker zijn prestatie terug op Cobra.be !!

Wolfgang Heiremans
Wolfgang Heiremans werkt sinds enkele jaren voor de audiotheek van de VRT. Hij werkt ook vaak als opnameleider voor de klassieke radiozender Klara. Voordien was hij ongeveer 15 jaar actief als violist bij o.a. deFilharmonie en als concertmeester bij Il Novecento.

Tobias Feldmann is geboren in Fulda in Duitsland in 1991. Op zijn achtste werd hij al opgenomen in de Hochschule für Musik in Würzburg. Hij kreeg les van Dan Talpan and Prof. Herwig Zack en studeert sinds 2010 met professor Antje Weithaas aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlin.

Feldmann speelde met gerenommeerde artiesten als Igor Ozim, Sergej Fatkoulin, Thomas Brandis, Dmitry Sitkovetsky and Eberhard Feltz.

Hij won prijzen in Roemenië, Letland, Italië en de Tsjechische Republiek en won de Louis Spohr Competition in Weimar. Op de  Internationaler Violinwettbewerb Henri Marteau won hij de Eerste Prijs, de Publieksprijs en prijzen voor de beste Bach en Reger interpretaties. Vorig jaar bracht hij zijn debuut-cd uit met werk van Beethoven, Ysaÿe, Bartók en Waxman.

Tobias Feldmann treedt veel op in Duitsland en in Thailand, Vietnam en Tunesië. Hij zal in 2015 voor de eerste keer solo spelen met het Bundesjugendorchester.