Rick de Leeuw kiest een tekst

vod
do 15/01/2015 - 08:00 Update: vr 23/01/2015 - 13:10 Cobra's Gedichtenwedstrijd is afgelopen. Er zijn maar liefst 120 nieuwe songteksten geschreven op de melodie van ‘Een dag, zo mooi’ van Tröckener Kecks. Uit de top 10 van gedichten met de meeste stemmen kiest Rick De Leeuw morgen de winnaar.

rick de leeuw een dag zo mooi gedichtendag 20015 poeziewedstrijd

Luister ook naar

Rick de Leeuw zoekt een tekst

Schrijf een nieuwe tekst op de melodie van ‘Een dag, zo mooi’, een song van Tröckener Kecks. Dat is de opdracht van de Poëziewedstrijd die Cobra.be organiseert in de aanloop naar Gedichtendag. Rick de Leeuw, gewezen frontman van de Kecks, is de logische ambassadeur.

"Schrijf een nieuwe songtekst op de melodie van 'Een dag, zo mooi' van de Nederlandse band Tröckener Kecks." Dat was de niet zo eenvoudige opdracht van Cobra's Poëziewedstrijd 2015. Tot onze verbazing en die van ambassadeur Rick De Leeuw reageerden meer dan honderd amateur-dichters en songwriters-in-de-dop op deze oproep. En nog verrassender was de hoge kwaliteit en de variatie van de inzendingen.

 

De top 10

Nora Luypaert verzamelde met het gedicht 'Oma' de meeste stemmen, of likes. 227 om precies te zijn. Loewie Anders sluit de top 10 af met 111 likes, twee  meer dan Marco Lenaerts, die dus net buiten de prijzen valt.

Dit is de volledige top 10:

1. Nora Luypaert, Oma (nr.75) - 227 stemmen
2. Anton Segers, De hoogste tijd (nr.10) - 170 stemmen
3. Guy Bijl, Een dag, zo koud (nr.15) - 168 stemmen
4. Gert Vanlerberghe, Drummeisje (Het Ritme Van Mijn Hart) (nr.31) - 161 stemmen
5. Katherine Muylaert, We waren nog nooit zo bang (nr.72) - 145 stemmen
6. Dries Vuylsteke, Kom in de nacht (nr. 37) - 140 stemmen
7. Jurgen Nakielski "Een lied voor lang geleden (nr.65) - 130 stemmen
7. Mieke Depoorter, Mijn eden (nr.33) - 130 stemmen
9. Martijn Waignein, Tijd genoeg voor alles (nr.52) - 121 stemmen
10. Loewie Anders, Glazen woord (nr.4) - 111 stemmen


 

De winnaar

Rick De Leeuw is naast ambassadeur van Cobra's Poëziewedstrijd ook het enige (onfeilbare) jurylid. Uit de top 10 van songteksten met de meeste stemmen kiest hij morgen de winnaar. Daarbij houdt hij geen rekening met het aantal stemmen uit de eerste ronde. De tellers gaan als het ware op nul. 

Donderdag, op Gedichtendag, maakt Rick De Leeuw de winnaar bekend in het Radio 1-programma 'De wereld vandaag', iets na het nieuws van 18 uur.

De winnaar krijgt een pakket van vijf duotickets voor mooie culturele evenementen in het voorjaar. Bovendien krijgen de tien finalisten allemaal het Poëziegeschenk van het Poëziecentrum: de dichtbundel Giro giro tondo, een obsessie van Ilja Leonard Pfeiffer

Over Rick de Leeuw

Rick de Leeuw zingt 'Een dag, zo mooi'

Op de Radio 1 sessies van 29 november 2013 zingt Rick de Leeuw dit nummer uit zijn tijd met zijn vroegere band Tröckener Kecks.

Rick de Leeuw was gedurende twintig jaar frontman van de Nederlandstalige band Tröckener Kecks, bekend van onder meer ‘Nu Of Nooit’, ‘Met Hart En Ziel’, ‘Het Komt Nooit Meer Goed’ en van de langste songtitel ever met  ‘Zou Je Niettegenstaande De Recente Gebeurtenissen Toch Nog Een Verblijf Op Amoureus Gebied In Overweging Willen Nemen Alsjeblieft’. Pure poëzie is dat.

De Leeuw is ook muziekproducer en presentator, onlangs nog van het Radio 1-programma ‘Het hol van de leeuw’, en ook schrijver en dichter. Hij is zeker niet aan zijn proefstuk toe als jurylid van een poëziewedstrijd.

Over Gedichtendag

Het thema van Gedichtendag 2015 is liefde, onder het motto 'Met zingen is de liefde begonnen', een dichtregel van Ilja Leonard Pfeiffer, die dit jaar het Poëziegeschenk schreef.

De vorige edities

De vier eerste edities van Cobra’s Poëziewedstrijd waren een groot succes, met telkens zo’n vijfhonderd inzendingen. Aan de laatste editie, in 2014, namen zelfs zeshonderd amateur-dichters deel.

De eerste editie, in 2011, met als thema ‘De nacht’, werd gewonnen door Louis Warlop, een 19-jarige student uit Kortrijk. Vitalski, nachtburgemeester van Antwerpen, was de logische ambassadeur.

In 2012 was het thema ‘Stroom’. Joke Van Leeuwen was ambassadrice en Margot Van Dingenen, een 21-jarige studente uit Aartselaar, won met haar gedicht ‘Elektriciteit à tête’.

In 2013 won Rik De Reeper uit Kortrijk. Het thema toen was ‘Muziek’, en de opdracht luidde : Schrijf een poëtische liedjestekst op het onaffe nummer ‘Heer, heb meelij met de Grieken’ van Guido Belcanto.

Vorig jaar moesten de deelnemers een acrostichon schrijven met de letters van ‘Verwondering’, tevens het thema van Gedichtendag. Dichter Peter Holvoet-Hanssen riep toen de 55-jarige Antwerpenaar Gust Peeters tot winnaar uit.

Bekijk hieronder nog eens de filmpjes van de vorige edities.