Ann Salens - Gehaakt kleedje

ma 29/07/2013 - 00:41 Een zomer lang brengt Cobra.be zijn favorieten uit Bazaar België, het imaginair museum van Claude Blondeel. Vandaag een gehaakt kleedje van Ann Salens.

claude blondeel ann salens jurk

Ann Salens, een portret

In 1998 wijdt Histories in de reeks 'Vlaamse reuzen' een portret aan modeontwerpster Ann Salens (1940-1994).

Ann Salens en Ann Christy in Knokke (1977)

Christiaan Wijnants breit erop los

Maart 2011 - Christiaan Wijnants toont zijn atelier. Hij werkt aan een collectie die een hommage is aan Ann Salens, de allereerste Belgische modeontwerpster met internationale uitstraling.

Vóór Ann Demeulemeester is Ann Salens de eerste Belgische, internationale modeontwerpster. Ann is de fee van de Antwerpse ‘sien’ in de jaren zestig: jazz, roze poëten en dichters, provo’s, happenings, kunstgalerieën, De Muze, ‘de’ Wannes, ‘de’ Ferre en ‘ons’ Anneke. ‘Wie er in de jaren zestig bij was, kan het zich niet meer herinneren’, wordt gezegd, toch zijn er nog altijd verlichte geesten die Jimi Hendrix in ‘Het Pannenhuis’ gezien hebben.

Ann begint een brocantewinkeltje, waar zij dingen van Spullenhulp recycleert en verkoopt. In 1965 maakt zij haar eerste jurkjes: ‘Op een dag zei een vriendin dat ik een mooie jurk droeg. Ik had hem net die week zelf genaaid. Ik vroeg of ze hem wilde kopen en zo is dat begonnen.’ Ann heeft gevoel voor kleurschakeringen, ontdekt een nieuwe techniek om te haken zonder naden en gebruikt echte zijde. In een boetiekje in de Wolstraat verkoopt zij haar (dure) kleren: ‘De mensen willen graag dat het duur is, anders vinden zij het waardeloos.’ Ann Christie en Juliette Gréco dragen haar creaties en prinses Paola nodigt haar uit op het paleis: "Als Paola niet tot hier wil komen, kan ze haar plan trekken."

De modeshows van Ann Salens zijn exuberante feesten van muziek, dans en erotiek, want de gehaakte doorkijkjurken worden direct op het lijf gedragen. De sexy presentatie van de mooie meisjes (geen mannequins!) doet de rest.

 

Claude Blondeel

"Ik ben geëmancipeerd geboren. Als er iets is waar ik een hekel aan heb, is het grijsheid, middelmatigheid."

Ann Salens

[ BAZAAR BELGÏE is een radioreeks op Klara, een driedubbele cd, een boek uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts en een tentoonstelling in Brussel in De Centrale/ La Centrale/ Central For Contemporary Art van 27 juni tot 6 oktober 2013 ]

Cobra.be focust tot eind augustus iedere weekdag op één kunstwerk uit de Belgische Bazaar van Claude Blondeel. Bekijk hieronder alle werken die al aan bod kwamen.