Cuando vuelva a casa voy a ser otro

© Beniamin Boar
di 26/05/2015 - 12:34 ***** Studenten van de Faculteit Letteren van de KU Leuven Campus Brussel recenseren voor Cobra.be vanop het Kunstenfestivaldesarts. Nu: 'Cuando vuelva a casa voy a ser otro' van Mariano Pensotti.

podium theater voorstelling cuando cuelva a casa voy a ser otro mariano pensotti kunstenfestivaldesarts recensie

Reis door fictie en werkelijkheid

Vertrekkend vanuit een waargebeurd verhaal, zet Mariano Pensotti een komisch stuk neer waarin fictie en realiteit elkaar op een intrigerende manier ontmoeten. Eén mysterieus object vormt de rode draad door de voorstelling waarin verschillende verhaallijnen samenvloeien.

Twee transportbanden, een wit doek en een projector. Meer heeft Mariano Pensotti niet nodig om een uiterst creatieve en komische voorstelling te maken. Op die twee transportbanden spelen zich telkens andere verhaallijnen af. Met slechts één stap van de ene band naar de andere kruipen de acteurs in de huid van een ander personage.

© Beniamin Boar

Toen Argentinië een dictatuur werd, begroef een revolutionair militant een aantal compromitterende objecten in de tuin van z’n ouders. Jaren later, na de dictatuur, vindt hij deze als tijdscapsules terug. Stuk voor stuk roepen ze herinneringen op, op één na: een muziekcassette waarvan hij geen idee heeft hoe die ertussen verzeild is geraakt. Naast de zoektocht naar de herkomst van deze cassette, staat de zoektocht naar de identiteit centraal. “Je moet niet op zoek gaan naar je eigen identiteit, maar naar die van diegene op wie je wil lijken!” klinkt het plots vanop de scène. Deze ironische uitspraak valt bij het publiek duidelijk in de smaak, wat zich vertaalt in gelach en gemompel. De mogelijkheid om iemand anders te zijn, is nu eenmaal de sleutel tot succes.

Het stuk bruist van Latijns-Amerikaans acteertalent. Het zuiderse temperament komt als een wervelwind over het publiek heen gewaaid met veel gestiek en soms felle uitspraken. Eentonig is dit stuk allerminst: zang, rockmuziek en komische accenten zorgen voor een frisse afwisseling.

Ook niet-Spaanstaligen hebben geen enkele reden om dit stuk aan zich voorbij te laten gaan: een korte introductie op elk hoofdstuk en ondertitels zorgen ervoor dat iedere toeschouwer helemaal in het stuk zit.

Dat het publiek de opvoering kan smaken, is duidelijk merkbaar aan het langdurige applaus en gejuich.

Karolien Van Loock

'Cuando vuelva a casa voy a ser otro' – Mariano Pensotti. Gezien op 23 mei 2015 in Théâtre Varia ihkv Kunstenfestivaldesarts.

Deze recensie werd gepubliceerd in het kader van een samenwerking tussen Cobra.be en de studenten van de Faculteit Letteren, KU Leuven Campus Brussel.

Alle recensies van het Kunstenfestivaldesarts