Gone in a heartbeat

© Maria Baoli
di 26/05/2015 - 11:27 **** Studenten van de Faculteit Letteren van de KU Leuven Campus Brussel recenseren voor Cobra.be vanop het Kunstenfestivaldesarts. Nu: 'Gone in a Heartbeat' van Louise Vanneste en Rising Horses.

podium theater voorstelling recensie kunstenfestivaldesarts gone in a heartbeat louise vanneste rising horses

Dans²

Vier danseressen die een solo opvoeren, maar tegelijk elkaar door hun bewegingen beïnvloeden. Dat is het concept van 'Gone in a heartbeat', een voorstelling waarbij de nadruk ligt op de beleving van het publiek en waarin licht, muziek en ruimte zorgen voor een ware draaikolk voor de zintuigen.

Eén danseres verschijnt en het geroezemoes van het publiek verstomt. In volledige stilte en in het donker beweegt ze sensueel over de scène. Drie andere danseressen vervoegen haar en de spots boven het toneel lichten op. Aanvankelijk zijn de bewegingen ingetogen. De danseressen verroeren slechts een knie of een hand. Naarmate de voorstelling vordert, evolueren ook de bewegingen. De danseressen laten hun hele lichaam spreken en vullen de hele ruimte.

© Maria Baoli

Momenten met veel verplaatsingen en grote bewegingen worden afgewisseld met momenten waarin er amper beweging van de danseressen te zien is. Ook het licht evolueert mee. Meer en meer spots dimmen tot er op het einde nog slechts één spot zichtbaar is. De muziek is onmogelijk in een bepaald genre in te delen. Het ene moment hoor je piepende geluiden, het volgende het getsjilp van vogels. Daarna waan je je weer even in een discotheek of in een verlaten jungle.

Als toeschouwer vraag je je af of je kijkt naar een ingestudeerde choreografie of naar een improvisatie. Soms lijken de bewegingen te ontstaan op het moment zelf, en soms staan ze in een perfecte formatie.

De danseressen zijn sober gekleed, zonder schreeuwerige prints of kleuren die de aandacht van de bewegingen afleiden. De inleving van de danseressen, hun eigen manier van bewegen en de invloed van het publiek, maken van 'Gone with a heartbeat' een hartveroverende voorstelling.

Kim De Bosscher

'Gone in a heartbeat' – Louise Vanneste / Rising Horses. Gezien op 22 mei 2015 in KVS Box ihkv het Kunstenfestivaldesarts.

© Maria Baoli

Eigenzinnig tegendraads

'Gone in a heartbeat' van choreografe Louise Vanneste is alles behalve een doorsnee dansvoorstelling. Vier vrouwen met elk een eigen karakter, sterk uitgekiende verlichting, experimentele muziek en af en toe een stilte; meer heeft Vanneste niet nodig om haar publiek in de ban te houden.

De eerste danseres komt op. De zaal wordt langzaam stil en het enige wat nog te horen is, is het schuifelen van voeten. Drie dansers vervoegen de eerste. Het licht in de zaal dooft uit. Enkel de dansers zijn nog te zien. De muziek zwelt zacht aan.

Samen met de muziek worden de bewegingen heviger en wordt het eigen karakter van de vier dansers steeds duidelijker. Hoewel de choreografe streeft naar eigenzinnige stukken waarbij de toeschouwer niet hoeft te zoeken naar enige logica, is het moeilijk daar niet naar op zoek te gaan. Net daarin zit de kracht van het stuk. Niet alleen de confrontatie met de spontane bewegingen van de dansers, maar ook die van de toeschouwer met zichzelf maken van 'Gone in a heartbeat' een sterke voorstelling.

Zowel muziek, setting als choreografie geven de voorstelling een experimenteel karakter, waardoor die meer aan een installatie dan aan dans doet denken. Muziek wisselt af met stilte en dans met statische poses, die de kijkers steeds opnieuw uit hun lood slaan. Het zijn net die ongewone combinaties die de voorstelling dat tegendraadse kantje geven en die ook blijven intrigeren tot lang na de voorstelling.

'Gone in a heartbeat' is op z’n zachtst gezegd een experimenteel stuk, maar daarom zeker niet minder interessant. Louise Vanneste creëert met succes een intrigerend spanningsveld tussen spontaneïteit en associatie in de voor haar zo typerende no-nonsensestijl.

Kelly Geuens

'Gone in a heartbeat' – Louise Vanneste/Rising Horses. Gezien op 22 mei 2015 in KVS Box ihkv Kunstenfestivaldesarts.

Deze recensies werden gepubliceerd in het kader van een samenwerking tussen Cobra.be en de studenten van de Faculteit Letteren, KU Leuven Campus Brussel.

Alle recensies van het Kunstenfestivaldesarts