De Verbouwing - Tristero

©Mirjam Devriendt
zo 29/06/2014 - 16:59 **** Zin in een beetje “Dirty Realism”? Plan dan een verbouwing! Tristero maakt een heerlijke seizoensuitsmijter en sloopt de onuitgesproken muren in een relatie.

podium theater locatie tristero kristien de proost youri dirkx peter vandenbempt recensie roeland de trazegnies

Het leven zoals het is : De Verbouwing

Theatercollectief Tristero maakt een locatievoorstelling in zijn eigen decordepot in Molenbeek. Met zijn ruwe afwerking en overvloedige daglicht de perfect plek voor een komedie over verbouwen.

Een eeuwenoude caféwijsheid zegt wel es dat, als een relatie een gezamenlijk bouwproject overleeft, ze gemaakt is voor de eeuwigheid. Kristien De Proost en Peter Vandenbempt spelen zo een koppel midden in een verbouwing. Twee stielmannen (David Dermez en Youri Dirkx ) doen het vakwerk, Kristien en Peter fladderen rond de werkzaamheden en dromen van de afwerking, zorgen voor koffie met iets zoet en zaaien twijfel. Twijfel over hoe ver de uitbouw mag komen, waar het deurtje van de zekeringkast het best past en of verbouwen überhaupt wel zo een goed idee is.

Theaterkomedie met een zwart kantje

'De verbouwing' is een heerlijke theaterkomedie met een zwart kantje van de Nederlandse theatergroep Carver. Raymond Carver was een Amerikaans auteur van kortverhalen en poëzie, en grondlegger van het “dirty realism”: alledaagse bijna banale situaties die ontaarden in menselijke spanningen. Bij theatergroep Carver, en in deze verbouwing, wordt vooral veel gecommuniceerd als er niet gecommuniceerd wordt. Een blik, een stilte, een lichaamshouding of een subtiele schouderophaal zeggen veel meer dan een korte dialoog over koffie. En laat dat nu net hetgeen zijn waar het Brusselse gezelschap Tristero meester in is. Vandenbempt, Dirkx en De Proost kunnen als geen ander de subtiele onderhuidse spanning uitspelen. Gastacteur David Dermez moet niet onderdoen om van de tragiek en de humor van de intermenselijke non-communicatie een visueel feest te maken. Heel af en toe verliezen de vier acteurs de geloofwaardige spanning in hun personages maar dat duurt nooit heel lang.

De verbouwing is een korte frisse komedie met een bittere nasmaak. De premièrereeks wordt gespeeld in het decordepot (opslagruimte) van Tristero in Sint-Jans-Molenbeek. De perfecte locatie voor een stevige scheut realisme. Er is bijna geen artificieel theaterlicht, enkel daglicht, en toevallige buurtbewoners die zonder er zich bewust van te zijn onderdeel zijn van een relationele crisis. Ook het decordepot zelf met enkel suggestief opgetrokken “work in progress” doet veel. Laten we dus hopen dat als De Verbouwing bij u in de buurt speelt een even geslaagde locatie gevonden wordt.

['De Verbouwing' door Tristero ging in première op 25 juni 2014. Het speelt nog van 2 t.e.m. 5 juli 2014 in het decordepot van Tristero. Vanaf december 2014 gaat Tristero ermee op tournee.]

Roeland de Trazegnies
Roeland de Trazegnies studeerde Germaanse Talen in Gent en Culturele Studies in Leuven. Hij is producer van het zondagochtend kunst- en cultuurprogramma Bar du matin op Radio1. In een dubbelleven geeft hij zich uit als gulzig theaterkijker voor Cobra.be. Zijn hart klopt in zjin keel als het zaallicht uitgaat en het scènelicht aan. Altijd.
©Mirjam Devriendt