Speak! - Sanja Mitrović / Stand Up Tall Productions

© Kurt Deruyter
vr 10/05/2013 - 16:23 **** Speak! is een unieke performance over de kracht van het redevoeren. Acteur Geert Vaes en de Servische kunstenares Sanja Mitrović vertolken politieke redevoeringen van grote sprekers als Obama, Thatcher en Hitler.

speak sanja mitrovic geert vaes speeches kunstenfestivaldesarts

The persuasiveness of speech

Al zijn het niet hun woorden, toch brengen Mitrović en Vaes ze met grote overtuiging. Daarbij gaan ze met elkaar in competitie. Bij het binnengaan krijgen de aanwezigen een apparaatje waarmee ze na elke ronde kunnen stemmen op wie hen het sterkst overtuigd heeft. Na acht rondes wordt de winnaar bekendgemaakt en druipt de verliezer af.

De twee sprekers halen alles uit de kast om het vertrouwen van het publiek te winnen. Ze interageren niet alleen met elkaar, maar ook met het publiek, dat reageert met gefluit, gejuich, boegeroep en applaus.

Door de voorstelling heen wordt duidelijk dat het niet uitmaakt wát ze zeggen, maar dat de manier waarop primeert. De emoties achter de woorden blijken crucialer dan de inhoud van de tekst. Daarbij spelen beide redenaars met intonatie, tempo, handgebaren, oogcontact, houding en het publiek.

Sanja Mitrović brengt met Speak! een intrigerende voorstelling over hoe mensen zich laten misleiden door mooie woorden, als ze maar overtuigend gebracht worden. Ze daagt het publiek uit om kritisch te zijn en om niet zomaar alles te geloven. Dat doet ze zelf zo overtuigend dat je de zaal verlaat vol vragen over hoe beïnvloedbaar je als mens bent.

Elfriede Clijsters
 

Speak! - Sanja Mitrović/Stand Up Tall Productions.

Gezien op 9 mei 2013, Les Brigittines