Shrek de musical

wo 27/03/2013 - 11:16 Cobra.be stuurt laatstejaarssnaken van het Paridaensinstituut in Leuven naar het theater. En publiceert hun bevindingen naast die van professionals. Onze recensent Ludo Dosogne en student Willem Konings gingen in Antwerpen naar 'Shrek de musical'.

theater podium recensie shrek musical music hall chris van den durpel ludo dosogne klas van piet willem konings

De musical ‘Shrek’ is zeker zo onderhoudend als de film. Deze productie van Music Hall was eind vorig jaar al een succes in Nederland. En nu is er de Vlaamse versie met een nieuwe cast.

Geknipte rolverdeling in groene familiemusical

De productie, op poten gezet door Music Hall en Albert Verlinde Entertainment, scoort al sinds november hoog bij onze Noorderburen. Voor de Antwerpse voorstellingenreeks werd de cast aangepast.

Het was even schrikken toen Chris Van den Durpel als dwergschrek zijn entree maakte. Maar door de theatermagie kreeg hij spoedig weer zijn normale gestalte. Hij speelt zijn monster gezapig tot anderen hem voor de voeten lopen want dan reageert hij kordaat. Het siliconenmasker ondermijnt echter zijn autoriteit.

Ann Van den Broeck belichaamt de liefdeshongerige Fiona, die van een romantisch huwelijk droomt. Naargelang de omstandigheden wisselt ze van acteerstijl. De geveinsde afstandelijkheid wordt door de onzekere Schrek als waarachtig begrepen, terwijl je haar als toeschouwer meteen doorziet.

Visueel sterk zijn de effecten, die Sébastien de Smet bereikt door permanent in gehurkte houding te acteren, waarbij het onderlichaam verborgen blijft onder een zwart doek. Zo lijkt het alsof hij abnormaal klein is. Het gezichtsbedrog wordt verder gezet als hij een paard bestijgt, waaraan al op voorhand hoge laarzen en beenprotheses zijn bevestigd.

Op muzikaal vlak kent de musical hoogtes en laagtes. Ondanks de degelijke tekstvertaling gaan de zeemzoete songs gauw vervelen. Wervelend zijn daarentegen de foxtrot en de swingjazznummers met als afsluiter een opwindende coverversie van ‘I’m a believer’, waarin Shrek, Fiona en de ezel zich ontpoppen als epigonen van de Monkees.

De schalkse tussenkomsten zijn gekleurd door de actualiteit. Dat de kerkelijke trouwceremonie wordt geleid door een zekere Franciscus zal wel niet toevallig zijn. Bij de opdeling van het door Shrek heroverde moeras denk je onvermijdelijk aan de plannen van sommige politici om ons land te splitsen.
Het krioelt in deze musical van bekende sprookjesfiguren, die ons als eeuwige vrijbuiters in hun nieuwe context hun levenslessen aanreiken.

De musical Shrek is zeker zo onderhoudend als de film, al is het natuurlijk jammer dat we het verhaal al uit de bioscoop kennen.

Ludo Dosogne

24/07/201210:50

***
 

Shrek, een groene oger die je zo in je armen sluit

Het ‘schoon’ volk zat niet enkel tussen het publiek, maar ook op de planken, met bijvoorbeeld Chris Van den Durpel als Shrek. Dat het een meerwaarde betekende voor de voorstelling hoef ik u niet te zeggen.
‘Shrek’ vertelt het sprookje van een oger die in een moeras woont. Op een dag verbant heer Farquad, koning van het nabijgelegen Duloc, alle sprookjesfiguren uit zijn rijk. Pinokkio, Roodkapje en de rest van het zootje verhuizen hierdoor gedwongen naar Shreks woonomgeving. Dit vindt onze groene vriend niet fijn en hij wil met heer Farquad onderhandelen over het terugkrijgen van zijn moeras. Die heer wil Shrek pas het moeras teruggeven als hij Fiona, zijn droomprinses, kan bevrijden uit een kasteel dat bewaakt wordt door een draak.

Fonkelende sterren

Een levensecht en betoverend decor bevordert ongetwijfeld de inleving in het verhaal. Fiona zingt op een bepaald moment in de torenkamer dat een held haar vandaag zal vinden. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van blauw en wit, met nog wat rookwolkjes er bovenop voor een ultieme kijkervaring. Ze lijkt precies alleen op de wereld en als kijker ervaar je dat ook zo. Haar prins op het nobele ros komt maar niet opdagen…
Orgelpunt is het grappige stuk waarin Shrek “Heb geen tekst” zingt. Het wordt onder begeleiding van een uitstekende soundtrack gezongen onder een belichte maan met op de achtergrond fonkelende sterretjes. Die schitteren zoals Van den Durpel dat doet tijdens de hele voorstelling. Voor de rol hadden ze niemand beter kunnen vinden. Net zoals ze niet beter gebruik hadden kunnen maken van het decor.

Watskebeurt

Natuurlijk is ‘Shrek’ ook een humoristisch stuk. Er komt zowaar een sprekende Ezel aan te pas, uitstekend vertolkt door de Nederlander Gerrit Komproe. Onderweg naar Duloc ontmoeten Shrek en de grappige Ezel elkaar voor het eerst. “Watskebeurt” is het eerste wat hij kan uitbrengen als hij ziet dat Fiona ‘s nachts in een oger verandert, een knipoog naar de Jeugd Van Tegenwoordig. Ook het stuk waarin Shrek ogers vergelijkt met uien, kan bekoren. “Ogers zijn net als uien. We hebben allebei lagen.” Ezel dacht al bijna dat Shrek bedoelde dat ze allebei stinken …

Voor het spektakel, de spanning en de vertedering alleen al is ‘Shrek’ een subliem stukje theater. Zorg je er bovendien voor dat de muziek een gevoelige snaar kan raken, dan verenig je het beste van twee werelden.

Willem Konings
 

24/07/201210:51


****


[‘Shrek’ Regie: Eddy Habbema Met: o.a. Ann Van den Broeck,
Gerrit Komproe, Chris Van den Durpel. Gezien op 23 maart in de
stadsschouwburg Antwerpen]

Willem Konings

Willem

  • Voornaam: Willem
  • Familienaam: Konings
  • Woonplaats: Herent

  • Houdt van: lekker eten, R&B, piano spelen en koken
  • Heeft een hekel aan: heavy metal, cake met rozijnen en américain préparé

besproken door de klas van Piet