Boot - Laika KunstZ en CC Link

di 16/04/2013 - 09:47 Cobra.be stuurt laatstejaarssnaken van het Paridaensinstituut in Leuven naar het theater. En publiceert hun bevindingen naast die van professionals. Onze recensent Ludo Dosogne en studente Katrijn Arnouts gingen naar 'BOOT'.

boot laika kunstZ cc link jo roets geert vissers recensie ludo dosogne klas van piet katrijn arnouts

BOOT, waarin dromen uitkomen

Tussen de woontorens op Antwerpen-Linkeroever wordt in een speciaal daartoe opgetrokken bruine ‘boottent’ in het Europapark dit weekend in het kader van ‘Blok/Bloc’ een pittig stukje theater over weggaan en aankomen opgevoerd. Alle rollen worden ingevuld door kinderen uit de buurt, waarvan het merendeel afkomstig is uit verre landen: van Congo tot Afghanistan en van Rusland tot Marokko. Tijdens intensieve workshops van Laika, KunstZ en CC Link hebben zij het materiaal aangeleverd en de opeenvolgende taferelen bedacht.

"Hartverwarmend en hoopgevend"

Niets dan stralende gezichten na de première van ‘Boot’, ondanks het grauwe weer en de hardnekkige stormwind, die Antwerpen-Linkeroever vorige donderdagnamiddag teisterden. Zes maanden voorbereiding gaven de zestien jonge acteurs, die voordien nog nooit op de scène stonden, een opzienbarend podiumvertrouwen. Dat ze werden gecoacht door Jo Roets en Geert Vissers is daar niet vreemd aan. Het regisseursduo koos voor een flitsend tempo.

De deejay van dienst selecteert sfeervolle vakantiemuziek wanneer de passagiers op het dek toekomen. Ze stellen zich voor, terwijl het gewicht van hun bagage wordt gecontroleerd. Er wordt hen een kajuit toegewezen, waarin ze zich al meteen omkleden. Over de doelstellingen van hun reis blijven ze meestal gereserveerd.

Op deze ‘rijkemansboot’ is niet iedereen even tevreden over het geboden comfort. Het personeel raakt nooit in paniek, ook niet als het door opgewonden lastposten wordt afgedreigd. Maar wanneer uit allerlei verborgen hoekjes verstekelingen opduiken wordt een soort volkstribunaal georganiseerd. Sommigen willen de niet betalende nieuwkomers meteen weer over boord. Zij krijgen zoveel tegenwind dat ze hun mening herzien. Spontaan ontstaan er op de boot allerlei wedstrijden en feestjes. De man, die een hand van zijn lijf loskoppelt, of een choreografie, die is toegespitst op het saamhorigheidsgevoel, leiden tot wonderbaarlijke resultaten.

De taferelen zijn korter dan de meeste MTV clips of YouTube- filmpjes zodat de deejay zich door een hele platenvoorraad worstelt, die de bewegingen van de spelers inkadert. Met de verzamelde spullen kunnen de acteurs voortdurend hun uiterlijk veranderen. In het eerste luik van de voorstelling praten zij bijna gedecideerd als volwassenen, maar gaandeweg wordt hun spreekstijl natuurlijker.

‘Boot’ is hartverwarmend omdat het de kinderen de ruimte geeft om een authentieke theatertaal te ontwikkelen. Het enthousiasme waarmee zij in deze crisistijd hun idealistische gedachtewereld op de planken brengen is niet alleen hoopgevend voor de toekomst van de mensheid, maar ook voor de verdere evolutie van het theater.

Ludo Dosogne

24/07/201210:50

***
 

"Eén en al genieten"

‘Boot’ is een schitterend stuk van Laika en KunstZ en wordt gespeeld door zestien kinderen van de wijk aan het Europapark op Linkeroever. Het verhaal gaat over het weggaan van wat u bekend is naar het onbekende, hopend op een beter leven. Het mooie en pakkende aan dit stuk is dat deze kinderen hun eigen verhaal erin verwerkt hebben. Het zijn kinderen met verschillende nationaliteiten die naar ons land gevlucht zijn, hopend op iets beters. Alleen al dat wetende, maakt het verhaal prachtig

Keep it short and simple

Wanneer u het basketbalveld van de Linkeroever betreedt, staat er een tent klaar als theaterzaal. Binnengekomen in de tent, neemt u plaats op een trap met een deken over. Het decor bestaat uit een constructie van ijzer met boxen en lampen op gemonteerd, drie houten kajuiten op wieltjes met een raam en een hek langs het hele podium. Dat is zowat alles.

Dat doet niets af aan het stuk. Integendeel zelfs: het plezier en de levendigheid van de kinderen komen zo nog mooier tot hun recht. Het is hier niet het decor dat alles tot een mooi geheel maakt, maar de kinderen en hun verhaal zelf.
Een theaterstuk inoefenen en durven uitvoeren voor een publiek, is voor kinderen van deze leeftijd een hele opgave en deze kinderen zijn ook nog niet helemaal bekend met onze taal en cultuur. Toch hebben ze deze opdracht tot een schitterend einde gebracht. Hoedje af !

Het theaterstuk duurt slechts één uur. Ook dit speelt niet in hun nadeel. Er zit zoveel kracht en emotie achter dit stuk dat ze u na één uur perfect hun verhaal hebben kunnen vertellen en dat ze u in zo een korte tijd al van uw stoel hebben kunnen blazen.

Kinderen met een verhaal

De zestien kinderen die meespelen in het stuk, hebben zelfs geïmproviseerd, teksten mee uitgedacht en personages verzonnen. In deze personages staken ze hun eigen dromen en verlangens. Elke persoonlijkheid is anders.
De muziek tijdens de voorstelling ondersteunt de gebeurtenissen perfect en maakt zelfs duidelijker wat er zich op dat moment afspeelt op het podium. In dit theaterstuk is heel wat werk gekropen, maar dat harde werk heeft geloond. Er is een bewonderenswaardig theaterstuk uit voortgevloeid.

De voorstelling was één en al genieten, dat viel ook te zien aan de trotse blikken van de ouders en grootouders. Zonder traan of glimlach zal u het stuk niet verlaten !

Katrijn Arnouts

24/07/201210:51


****


[‘Boot’ - Regie: Jo Roets en Greet Vissers. Gezien op 11 April op de Linkeroever in Antwerpen. Meer info bij Laika]

Katrijn Arnouts

Katrijn

  • Voornaam: Katrijn
  • Familienaam: Arnouts
  • Woonplaats: Bertem

  • Houdt van: dansen, muziek luisteren, de zomervakantie en kerstmis
  • Heeft een hekel aan: achterbakse mensen, dagen zonder activiteiten en vroeg opstaan

besproken door de klas van Piet