Bedding Inc. - Bad van Marie

ma 06/06/2011 - 12:30 Bad van Marie brengt zijn nieuwste productie in de gloednieuwe jeugdherberg la Pulcinella in Antwerpen. Hoewel mooi in het centrum van ’t Stad is het toch even zoeken. Het is een beetje reizen onderweg naar een voorstelling. En laat dat nu net het uitgangspunt zijn van Bedding Inc.

Roeland De Trazegnies recensie theater bad van marie bedding inc theater

Ook bij het afhalen van je tickets reis je verder. Je moet een reisbestemming kiezen en je krijgt een gekleurd armbandje (naar analogie met de gekleurde armbandjes die All Inclusive-reizigers krijgen, een arrogant merkteken waarmee je een hele reis lang kan schransen en zuipen). Ik koos voor Indonesië, want de andere reisbestemmingen waren al uitverkocht.

Volg de gids

De perverse vakantie van Bad van Marie begint meteen. Een gladde reisgids verwelkomt je, nodigt je uit om zelf je mojito te maken –de ingrediënten staan klaar- en te genieten van de reistentoonstelling.

En dan ben je plots zelf onderdeel van een zeer herkenbaar publiek dat reisbeurzen afschuimt om vakantie-ideeën op te doen. Foto’s, videoprojecties van exotische bestemmingen en obligate demonstratiemassages werken deze ervaring af.

Hier wil je niet bij zijn

Vervolgens vertrekken de toeschouwers, volgens hun reisbestemming opgedeeld, naar enkele uithoeken van de jeugdherberg. Wij, Indonesiëreizigers, krijgen een pijnlijk correcte diavoorstelling met een monoloog van een oudere dame over de reisbestemming. Dit zou onze buurvrouw kunnen zijn, onze tante of collega die herinneringen ophaalt aan haar exotische duikvakantie. Het publiek volgt de uiteenzetting met respectvolle beleefdheid, geeuwt de aaneenschakeling van saaie anekdotes weg en trekt zich op aan de zeldzame verhalen die deze presentatie toch boeiend maken. Deze diaprojectie mét reisgetuigenis evenaart griezelig juist een situatie die elk van ons al wel eens meegemaakt zal hebben. Eigenlijk wil je er niet zijn, uit beleefdheid blijf je toch en ergens hoop je dat er niet te veel genante, al te persoonlijke ontboezemingen volgen.

Het wordt er niet beter op wanneer je bij het vervolg van de voorstelling samengepropt wordt in een presentatiezaal, waarna er een bombardement volgt van foute diaprojecties, power point presentaties, lange afstand skypegesprekken en foute groepsreisambiance –inclusief hapjes, dansjes en sfeermuziek van lokale inwoners. Vier plastieken reisgidsen nemen je mee door de wereld en de filosofie van Bedding Inc.

Bedding Inc. is een nieuw reisconcept langs internationale jeugdherbergen, waar nieuwe waarden en interpretaties gegeven worden aan de dogma’s van de hedendaagse reiziger: comfort en veiligheid. Deze ervaring is zo tenenkrommend vervelend dat je stiekem hoopt op een botte plank waarmee je het hoofd van de aanwezige platcommerciële reisgidsen kunt inslaan om je zo een heerlijke weg naar buiten te werken en dit nooit, nooit meer mee te hoeven maken.

In je gezicht ontploft

Deze voorstelling als ervaring werkt door de subtiele manier waarop je als publiek onderdeel bent van wat er gebeurt. Je bent niet zomaar een passieve kijker. Bad van Marie speelt intelligent met sociale en maatschappelijke conventies, buigt ze om en laat ze ontploffen in je gezicht. Tegelijkertijd is alles wat gebeurt en gespeeld wordt, verschrikkelijk vervelend en slaapverwekkend. Maar helaas moet je dit uitzitten, terwijl je eigenlijk voortdurend hoopt dat het nog zal beteren. Maar het betert niet. Nooit. Maar dat komt net omdat de wereld die Bad van Marie met deze Bedding Inc. Persifleert, net zo oervervelend, voorspelbaar en slaapverwekkend is.

Kortom, Bad van Marie zorgt met Bedding Inc. voor een geslaagde ervaring en een kritisch humoristische blik in het foute reisbeest in elk van ons. Tegelijkertijd is het , net daardoor, een frustrerende, vervelende en soms prekerige voorstelling, waardoor je als publiek heel snel afhaakt. En ik ben er nog altijd niet uit of dat nu echt de bedoeling is. Dit is een voorstelling waar ik voor geen geld van de wereld nog heen wil, laat staan dat ik ze zou aanraden aan goede vrienden. En net daarom is ze weer goed.

[Bedding Inc., Bad van Marie. Nog tot 18 juni in La Pulcinella, Antwerpen. Wordt hernomen van 10 november tot 3 december.]