Spinvis goes opera

vod
ma 20/10/2014 - 11:49 Spinvis en celliste Saartje van Camp schreven een opera over een seismoloog die zijn geliefde verloor in de tsunami in Japan. De opera kreeg de fascinerende titel 'Kintsukuroi'.

Afgelopen zomer ging op Oerol de opera Kintsukuroi in première. Een dansopera van Spinvis en celliste Saartje van Camp. Onze recensent schreef toen: "Het verhaal wordt via voice over en muziek verteld, maar meandert in zoveel richtingen dat ik niet altijd goed kan volgen. Maar toch raakt deze gedanste opera me op een vreemde, niet-rationele manier."

Het begint natuurlijk al bij de titel 'Kintsukuroi'. Wat betekent dat in hemelsnaam? Spinvis: "dat is een typisch Japans begrip. Als je een porseleinen schaaltje kapot laat vallen, worden de breuklijnen gerepareerd met goud of zilver. Zo wordt het object mooier of waardevoller doordat het stuk is geweest. Dat begrip hebben we geprojecteerd op het leven van een man."

Die man is een seismoloog die in de tsunami van 2011 in Japan zijn vrouw verloor. Hij gelooft niet dat ze dood is want met zijn meetapparatuur hoort hij haar hartslag. Hij belandt hij in een soort waanwereld.

Nog opvallend is dat Kintsukuroi een dansopera is. Blijkbaar een evidentie voor Spinvis en Saartje van Camp die graag wilden werken met choreograaf Adriaan Luteijn. Luteijn werkt doorgaans met dansers met beperkingen. "We wilden een oudere danser, een oudere man die probeert maar faalt. Het is niet het slagen dat ontroert, maar het falen.", aldus Spinvis. 

Na de succesvolle passage op Oerol, waar de opera op strand werd gespeeld, is hij nu aangepast aan de theaterzaal

Kintsukuroi op Oerol afgelopen zomer

[ Kintsukuroi - Spinvis en Saartje Van Camp (concept, tekst en muziek). Chroeografie: Adriaan Luteijn. Regie: Ria Marks. Met: Karin Lambrechtse en David Krugel, Hannelore Primusz, Helga Smits, Marcel van As, Cor van Ingen, Saartje Van Camp, Lucas Oldeman, Julius de Paauw, Spinvis, Hans Primusz. Te zien op 23 oktober in de AB, 30 oktober in CC De Grote Post, 1 november in De Warande en op 8 mei in zaal Hartenberg ]