Anne Teresa De Keersmaeker ontvangt Oostenrijkse Erekruis

(c) Anne Van Aerschot
di 17/02/2015 - 13:02 Update: wo 18/02/2015 - 17:14 Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker heeft in Wenen het Oostenrijkse Erekruis voor Wetenschap en Kunst gekregen.

anne teresa de keersmaeker onderscheiding oostenrijks erekruis

In het persbericht wordt Anne Teresa De Keersmaeker geroemd als een van de meest invloedrijke choreografen van deze tijd, in het bijzonder gekend voor haar uitzonderlijke gevoeligheid voor de wisselwerking tussen beweging en muziek.

De erkenning komt  niet toevallig: De Keersmaeker heeft in de loop van haar carrière een sterke band opgebouwd met het Oostenrijkse publiek, onder meer dankzij haar aanhoudende relatie met het ImPulsTanz – Vienna International Dance Festival, waar ze al meer dan 25 choreografieën presenteerde.

De onderscheiding is haar tijdens een officiële ceremonie overhandigd worden door Oostenrijks minister voor Kunst en Cultuur Josef Ostermayer. De uitreiking werd voorafgegaan door een vertoning van De Keersmaekers voorstelling 'Verklärte Nacht' uit 2014, een aangrijpende romantische choreografie op de gelijknamige muziek van Arnold Schönberg.

De Keersmaekers prestaties vonden de voorbije jaren wel vaker weerklank bij officiële instanties. In 1996 ridderde de Belgische regering haar tot ‘Barones van de Koning van België’, en in 2012 eerde de Vlaamse regering haar met de ‘Prijs voor Algemene Culturele Verdienste’.

Ook internationaal werd Anne Teresa veelvuldig gelauwerd: in 2008 ontving ze de titel ‘Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres’ van de Franse Republiek. In 2011 kende de Oostenrijkse deelstaat Wenen haar de ‘Gouden Orde van Verdienste’ toe voor haar invloed op de Weense cultuur. Niet veel later, in 2012, onderscheidde de burgemeester van Lissabon haar met de ‘Gouden Medaille van de Stad’ tijdens haar residentie als ‘Kunstenaar van de Stad’.

Anne Teresa De Keersmaekers unieke stijl als choreografe bezorgde haar tevens talrijke onderscheidingen in de danswereld. Ze won de ‘Bessie Award for Sustained Achievement’ in 1999 en werd in 2011 bekroond met de gerenommeerde ‘Samuel H. Scripps / American Dance Festival Award’ voor haar hele carrière. In 2012 was zij de eerste laureate van de ‘Grand prix de la danse de Montréal’. Zowel in 2012 en 2013 ontving ze de titel ‘danseres van het jaar’, uitgereikt door het internationale tijdschrift Tanz.

De academische waarde van haar oeuvre is erkend met de titel ‘Doctor Honoris Causa’, die ze in 1995 kreeg van de Vrije Universiteit Brussel en in 2013 van de Université Catholique de Louvain.


Bekijk hieronder meer over Anne Teresa De Keersmaeker en haar carrière