Sidi Larbi Cherkaoui artistiek directeur Ballet Vlaanderen

wo 04/02/2015 - 11:34 Choreograaf en danser Sidi Larbi Cherkaoui wordt de nieuwe artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Cherkaoui begon zijn carrière bij Les Ballets C de la B en richtte vijf jaar geleden zijn eigen gezelschap Eastman op. Hij werkte ook samen met het Toneelhuis in Antwerpen.

podium dans sidi larbi cherkaoui les ballets c de la b eastman dans opera ballet vlaanderen artistiek directeur

Sidi Larbi Cherkaoui artistiek directeur Ballet Vlaanderen

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt op 1 september de nieuwe artistiek directeur van het Ballet Vlaanderen, als opvolger van Assis Carreiro. Dat is woensdagvoormiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Antwerpen.

Cherkaoui is bij ons vooral bekend als hedendaags choreograaf, maar zegt erg uit te kijken naar zijn samenwerking met klassiek opgeleide dansers om de twee stijlen elkaar te laten aanvullen. Hij blijft ook nog actief bij zijn dansgezelschap Eastman. Danspedagoog Tamas Moricz wordt bij het Ballet zijn adjunct.
 

De 38-jarige Cherkaoui is een opvallende keuze van de raad van bestuur van het Kunsthuis Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen. Die zegt meteen overtuigd geweest te zijn tijdens het eerste gesprek met de choreograaf. "Larbi is iemand met wereldfaam van bij ons", zegt voorzitter Pol Bamelis. "Er was bijzonder veel binnen- en buitenlandse interesse voor deze functie, maar met Larbi denken we dat het Ballet binnen enkele jaren weer echt aan de top kan staan."
 

Cherkaoui zelf vindt zijn stap naar het Ballet logisch. "De voorbije tien jaar heb ik al jaarlijks met buitenlandse klassieke balletgezelschappen gewerkt, alleen is dat hier misschien niet bij het grote publiek geweten", legt hij uit. "Met klassiek opgeleide balletdansers kun je op technisch vlak dingen doen die je niet kan verwachten van hedendaagse dansers. Ik denk bovendien voor de dansers hier materiaal te kunnen vinden dat hen uitdaagt."

Cherkaoui begint op 1 september, al zal het volgende seizoen voor het Ballet nog een overgangsjaar worden dat al grotendeels door Assis Carreiro is voorbereid. Cherkaoui omschrijft zijn functie bij het Ballet Vlaanderen als een "voltijdsengagement", maar zij blijft actief bij zijn dansgezelschap Eastman en zal ook nog zelf op de planken blijven staan. 
 

meer Sidi Larbi Cherkaoui op cobra.be