Wim Vandekeybus krijgt Keizer Karelprijs Auteur: Bron: Belga

do 03/01/2013 - 14:34 Bron: Belga De 49-jarige choreograaf Wim Vandekeybus wint de driejaarlijkse Keizer Karelprijs, goed voor een geldbedrag van 25.000 euro. Dat laat de Oost-Vlaamse deputatie weten. De prijs wordt toegekend "aan een persoon of organisatie uit het Nederlandse taalgebied voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en cultuur".

podium dans wim vandekeybus artiest choreograaf prijs keizer karelprijs

"De Vlaamse choreograaf Wim Vandekeybus staat dit jaar met zijn gezelschap Ultima Vez al 25 jaar lang aan de top van de Europese dansscene", motiveert gedeputeerde voor Cultuur Jozef Dauwe (CD&V) de beslissing.
"Naast zijn artistieke veelzijdigheid - dans, fotografie, film - stelt de deputatie ook zijn maatschappelijk engagement erg op prijs. De deputatie heeft ten slotte ook veel waardering voor het feit dat hij - onder meer door met jongeren te werken - zijn kunnen en ervaring doorgeeft aan nieuwe generaties."

De jury van de Keizer Karelprijs 2012 vergaderde onder het voorzitterschap van gedeputeerde Jozef Dauwe en bestond uit Andrea De Kegel (ondervoorzitter), Geurt Grosfeld, Veerle Keuppens, Dorian Van Der Brempt en Christophe Van Gerrewey (leden) en Dirk De Wulf (secretaris).

De Keizer Karelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 2000 en ging naar professor Frits van Oostrom, later naar Anne Teresa De Keersmaeker (2003), Guy Cassiers (2006) en Frédéric Devreese (2009).
 

Wim Vandekeybus op Cobra.be