Theater Aan Zee 2015

vod
do 30/07/2015 - 10:59 Vanaf vandaag kan u in Oostende tien dagen lang genieten van theater en muziek. Theater Aan Zee nodigt dit jaar het Antwerpse theatergezelschap Theater Zuidpool uit als centrale gast.

Theater Zuidpool

© Jef Cuypers

Theater Zuidpool viert dit jaar haar tienjarig jubileum onder de artistieke leiding van Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam. Als centrale gast kiezen zij ervoor om op Theater Aan Zee enkele voorstellingen van de voorbije tien jaar te hernemen. Zo bijvoorbeeld 'Macbeth', een theatraal concert voor staand publiek dat Zuidpool in 2012 in Oostende speelde met muziek van Mauro Pawlowski. Ook de voorstelling ‘Opus XX’ hernemen ze, een monoloog die Sofie Decleir met veel succes Op Theater Aan Zee speelde in 2010.

Als openingsconcert brengt Zuidpool de première van ‘Vysotsky’, een hommage aan de populaire dissidente Russische zanger en dichter Vladimir Vysotsky wiens liederen pas na de val van de Berlijnse Muur in het Westen verspreid raakten. Tien jaar geleden maakte de nieuwe artistieke ploeg van Theater Zuidpool als allereerste voorstelling ‘Siberië’, waarin ze liederen van Vysotsky in het Nederlands zongen en speelden. Ter gelegenheid van haar tienjarig jubileum vraagt Zuidpool aan haar artistieke kompanen Mauro Pawlowski, Sjoerd Bruil en Tijs Delbeke om samen Vysotsky’s liederen nog één keer terug op de planken te brengen.

Bohumil Hrabal

© Wendy Marijnissen

Het gezelschap speelt daarnaast ook nieuwe en recente voorstellingen. Speciale aandacht geeft Zuidpool ook aan de Tsjechische auteur Bohumil Hrabal. Koen Van Kaam speelt in 'Al te luide eenzaamheid' een eenzame papierpletter die de mooiste boeken van de vernietiging redt. Zo ontwikkelt hij zich tot filosoof en diepzinnig levensgenieter tot alles helm dreigt ontnomen te worden.

Speciaal voor Theater Aan Zee maken Koen van Kaam en actrice Greet Jacobs op twee weken tijd een enscenering van een ander werk van Bohumil Hrabal. ‘De bloedmooie Julinka’ wordt een theatermonoloog gebaseerd op een kortverhaal van Hrabal over een vrouw die als enige van haar familie aan de nazi’s kon ontsnappen. Op haar veertigste keert ze terug naar haar geboorteland Tsjechië en gaat ze op zoek naar haar verloren verleden.

Andere gezelschappen

Daarnaast nodigen Theater Zuidpool en Theater Aan Zee tal van andere gezelschappen uit om een voorstelling te spelen in Oostende. Enkele van die voorstellingen kwamen eerder al aan bod op Cobra.be.

In 2013 speelde Tristero op Theater Aan Zee ‘Toestand’, een erg gesmaakte monoloog van actrice Kristien De Proost. Tristero trok met de voorstelling later naar het Edinburgh Festival. De Engelse versie van ‘Toestand’ staat dit jaar op Theater Aan Zee onder de titel ‘On Track’.

Lees hier de recensie van ‘Toestand’.

Tutti Fratelli speelt Ten huwelijk

Eén keer per jaar halen Reinhilde Decleir en haar Tutti Fratelli alles uit de kast voor een groots opgezette voorstelling. Deze keer is dat 'Ten Huwelijk', een Romeo en Julia verhaal geschreven door Erik Vlaminck. Cobra.be mocht een kijkje nemen tijdens de repetitie.

Reinhilde Decleir stelt in Oostende het erg gesmaakte en groots opgezette ‘Ten Huwelijk’ voor. De voorstelling wordt gespeeld door de acteurs van Tutti Fratelli, een sociaal-artistieke werkplaats waar ze theater maakt met mensen die het moeilijk hebben om hun plaats te vinden in deze wereld. Dat kunnen mensen in armoede zijn, psychiatrische patiënten of mensen zonder papieren.

Bekijk hier de Cobra-reportage over 'Ten Huwelijk'.

(c) Stef Depover

Het toneelgezelschap Sincollectief brengt een heel actuele voorstelling in Oostende. ‘Reizen Jihad’ gaat over de problematiek van Syriëstrijders. Het verhaal gaat over een jong meisje dat naar Syrië trekt. Sin toont de naasten van een meisje dat naar Syrië vertrekt én de reisleider die geld wil verdienen op de rug van kwetsbare jongeren. De voorstelling ging dit voorjaar in première.

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal over 'Reizen Jihad'.

Alexander Van Tournhout en Bauke Lievens spelen ‘Aneckxander’, een voorstelling waarin ze op zoek gaan naar de grens tussen tragiek en komedie, dans en acrobatie, kijken en bekeken worden. De kwetsbaarheid en onbeschroomde naaktheid van de performer staan centraal en maken het publiek ongemakkelijk. De toeschouwer wordt uitgedaagd om anders naar het lichaam te kijken.

Lees hier de recensie van 'Aneckxander'.

(c) cobra.be

De Nederlandse actrice, theatermaakster en schrijfster Rebekka de Wit trok al vaker de aandacht op Theater Aan Zee. Ze maakt voorstellingen over de dilemma's van deze tijd. Ze gaat het podium op om publiekelijk na te denken over de wereld en haar verantwoordelijkheid daarin. Deze keer staat ze in Oostende met haar voorstelling 'Presentatie van een ongecensureerd moppenboek', over de moedeloosheid die je overvalt wanneer je weer eens een cynische oneliner naar je hoofd krijgt.

Lees hier het artikel over Rebekka de Wit.

Vaste ingrediënten

De vaste Theater Aan Zee-ingrediënten blijven ook in 2015 behouden: een ruime selectie jonge theatermakers en muziekbands, een breed literatuurprogramma en een familiepark voor de allerkleinsten. Nieuw dit jaar is ‘De kleine Boodschap’, waarbij aan ruim vijftig auteurs gevraagd wordt om een tekst van een vijftal minuten te schrijven die tijdens Theater Aan Zee door een acteur of actrice gebracht zal worden, net voor het publiek de theaterruimte binnengaat. De auteur geniet hierbij alle vrijheid. De boodschap kan een verhaal, een statement, een lang gedicht, een kreet, een absurde vertelling, een humoristisch traktaat, een kleine novelle, een essay of gelijk welk ander literair of theatraal format zijn.

Voor de invulling van het Familiepark in het Leopoldpark gaat Theater Aan Zee een samenwerking aan met Figurentheater FroeFroe om het park om te toveren tot een tot de verbeelding sprekend kinderdorp met voorstellingen, installaties en tal van interventies.

Kom alles te weten over Theater Aan Zee op de website van het festival.