Zomer op volle toeren

© Richard Davenport
wo 15/07/2015 - 14:47 Enkele weken geleden trapten de reuzen van Royal De Luxe met een groots spektakel de Zomer van Antwerpen op gang. Het was het begin van een zomer vol cultuur.

Muziek staat op het programma van de Zomer van Antwerpen met ‘Muziek in de wijk’, een karavaan die dag na dag halt houdt op de gezelligste pleintjes en elke buurt aan het feesten wil krijgen. Internationale bands verzorgen het hoofdprogramma terwijl lokaal talent telkens het voorprogramma brengt.

Film kan je kijken in het programma 'Cinema Urbana', gratis en in openlucht – half openlucht tenminste. De projectie gebeurt onder een open hangar aan de Schelde. Op het programma staan geen nieuwe, maar hoofdzakelijk recente films.

Extra aandacht is er voor de jeugd in de Zomerfabriek. Urban dancers, b-girls, hiphopkids, trickers, freerunners, streetbasketters en –voetballers komen er samen en kunnen er in de Urban Hall twee maanden lang hun coolste tricks en moves showen. Er zijn gratis workshops met ervaren urban sporters en dansers en af en toe zijn er ook battles of showcases.
 

Circus

© Benny De Grove

Niet minder dan vier circusvoorstellingen staan op het programma van de Zomer van Antwerpen. Het bekende Belgische Circus Ronaldo brengt met 'Fidelis Fortibus' een nieuwe , kleine en poëtische solovoorstelling. Danny Ronaldo is een clown die de enige overlevende is van het circus. Alle andere circusartiesten zijn begraven onder het zaagsel. De clown fantaseert dat de anderen nog leven en wat er ook gebeurt, hij blijft doorgaan.

'Bianco' van circus NoFit State siert Zomer van Antwerpen

Veel grootser is de voorstelling ‘Bianco’ van circus NoFit State uit Wales. Het is een spektakel van duizelingwekkende acts waar het publiek middenin staat. De toeschouwers hebben geen zitplaatsen en kunnen gaan staan waar ze willen. Zo ziet iedereen zijn eigen voorstelling. 35 artiesten halen alles uit de kast om de zintuigen te prikkelen en een live band zorgt voor rock en jazzmuziek.

Bekijk hier de reportage die Het Journaal maakte over 'Bianco'.

Met 'Petit Théâtre de Gestes' van Bêtes de Foire en ‘Pour le meilleur et pour le pire’ van Cirque Aïtal staan er nog twee tweemanscircussen op het programma in Antwerpen. Bêtes de Foire neemt je mee naar een wondere wereld waarin de vreemdste voorwerpen tot leven komen. Oude circusacts krijgen er een heel nieuw leven, en de muziekmachine duikt te pas en te onpas op. Cirque Aïtal kiest voor een liefdesverhaal in het licht van de koplampen van hun autootje met gevaarlijke stunts, het altijd onderweg zijn, de ruzies en de autopannes.

Theater

© Anne Van De Genachte

De Zomer van Antwerpen heeft daarnaast ook nog een theaterprogramma met enkele bijzondere voorstellingen op onverwachte plekken in de stad. Op het programma staan (inter)nationale vaste waarden naast aanstormend talent. Zo brengt Warre Borgmans het verteltheater ‘De Val van A’. Borgmans neemt de kijkers honderd jaar mee terug in de tijd, naar de zomer van 1914. Het is de tijd van de belle époque, maar ook van de inval van de Duitsers. Hoe verandert Antwerpen in een stad onder vuur? En hoe beleefden gewone mensen die gruwelijke maanden?

Laïka en Theater Froefroe brengen met ‘Pentamerone’ een soort totaalvoorstelling met fantastische poppen, mooi gezang, intrigerende sprookjes en gepassioneerde vertellers. Het uitgangspunt van deze voorstelling is de 'Pentamerone' van Giambattista Basile. Basile verzamelde allerlei sprookjes die postuum werden uitgegeven in een raamvertelling waarbij op vijf dagen vijftig sprookjes werden verteld. Wij zijn getuige van één dag.

Lees de recensie van 'Pentamerone' op Cobra.be.

© Stef Depover

’t Arsenaal brengt de voorstelling ‘Kamyon’, een visuele voorstelling met live muziek over migratie, Europa en gewone mensen met buitengewone dromen. Een klein meisje vertelt hoe ze met haar moeder een oorlog is ontvlucht. Verstopt in een vrachtwagen reist ze door Europa op zoek naar een beter leven, naar een thuis. De toeschouwers zitten op een kleine tribune in de laadbak van een vrachtwagen en kijken naar de voorstelling en de wereld daarbuiten.