Kortrijk Congé 2015

wo 01/07/2015 - 16:38 Op 11 juli kan u in Kortrijk naar 'Kortrijk Congé'. Een festival? We kunnen het misschien beter een evenement noemen.

kortrijk kortrijk conge festival chto delat kunstenaarscollectief rusland kristof jonckheere

Tafels en bedden

Op 12 en 13 juli vindt in Kortrijk het festival Kortrijk Congé plaats. Bewoners en bezoekers houden dan vijfentwintig uur lang een alternatieve stad draaiende. Cobra.be bracht een bezoek aan één van de geselecteerde projecten.

Dit jaar is het al de tiende editie van Kortrijk Congé. Elk jaar neemt het evenement een compleet nieuwe vorm aan. “We willen onszelf en het publiek elk jaar opnieuw uitdagen”, zegt projectcoördinator Kristof Jonckheere. “Vorig jaar bouwden honderden mensen op Overleie een ‘Stad in Staat van Uitzondering’.” Canvas volgde dat gemeenschapsexperiment van ’25 uren delen met velen’. Het resulteerde in een tv-documentaire over een vrij gesloten gemeenschapsexperiment, omdat mensen zich moesten vrijmaken voor het hele weekend.

Vorig jaar maakte Cobra.be en reportage over Kortrijk Congé, 'Stad in staat van uitzondering'. U kan de reportage hier herbekijken.

Dit jaar willen de organisatoren Kortrijk Congé opnieuw opener, speelser en lichter maken, en toch met engagement. De vraag was: “Hoe kunnen we vanuit meer verschillende achtergronden bv. nadenken over een gezamenlijke toekomst? En wat is dat eigenlijk: ‘gemeenschap(pelijk)’?” zegt Kristof Jonckheere. Het Russische kunstenaarscollectief ‘Chto Delat’ (Wat nu?) is al jaren bezig met die vraag en koppelt daarbij graag politieke theorie aan kunst en actie.

Kristof Jonckheere: “We brachten hen in contact met erg uiteenlopende organisaties die in Kortrijk actief zijn (o.a. Vormingplus, Demos, deSOM, Leiaarde, RIS, team diversiteit e.v.a.).  Chto Delat stelde al snel voor om met Kortrijk Congé een optocht te organiseren waarin iedereen zijn ‘boodschap voor de toekomst’ kan uitdragen. Via teksten of muziek of dans of hoe dan ook. Het belangrijkste is dat zoveel mogelijk mensen nadenken over wélke boodschap ze willen meegeven aan de volgende generatie, en dat dan op Kortrijk Congé ook effectief doén. Want dat is duidelijk: Kortrijk Congé gaat niet alleen over kijken of luisteren en is géén festival rond de klassieke driehoek podium-publiek-bar. We willen vooral dat de mensen zélf het festival ‘mee maken’ en actie ondernemen.”

Van 1 tot 10 juli geeft het Russische Kunstenaarscollectief Chto Delat tal van workshops in Kortrijk. Die zullen vorm geven aan de stoet. Kinderen én volwassenen zijn welkom om bewegingen  voor te bereiden. Ze kunnen ook spandoeken met eigen boodschappen of rollende monumenten bouwen, kostuums ontwerpen, instrumenten en muziek te maken. En in gespreksavonden wordt er nagedacht over hoe wij de toekomst samen zien. Wie zich op voorhand niet kan vrijmaken, kan ook op de dag zelf (11 juli) vanaf 16u in Budafabriek nog iets maken voor de stoet. Ook mensen met thuis gemaakte spandoeken, slogans of kostuums kunnen in de stoet meestappen.

U vindt alle informatie over de workshops en de optocht op de website www.kortrijkconge.be.