In de prijzen

© Mirjam Devriendt
vr 26/06/2015 - 16:26 Ell Circo d’Ell Fuego wint Vlaamse Cultuurprijs voor Circus 2014.

vlaamse cultuurprijs voor circus ell circo d'ell fuego antwerpse circusschool kinderen opleiding

Vandaag heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz voor het eerst de Vlaamse Cultuurprijs voor Circus 2014 overhandigd aan de Antwerpse circusschool Ell Circo d’Ell Fuego (ECDF) tijdens het circusfestival PERPLX in Kortrijk-Marke. Met de Cultuurprijs wil Vlaanderen de belangrijke bijdrage waarderen die de circussector de laatste jaren levert aan het Vlaamse cultuurbeleid in binnen- en buitenland.

In de Antwerpse circusschool van Ell Circo d'Ell Fuego kunnen kinderen komen leren hoe hun lichaam te gebruiken om allerlei ongelooflijke toeren uit te halen. Ze leren er op de Chinese Paal te klimmen, op de Koreaanse plank salto’s te draaien of in het Duitse wiel over kop te rollen.

"De Antwerpse circusschool Ell Circo d’Ell Fuego vzw drukt een stempel op de circussector in Vlaanderen. ECDF is veel meer dan een circusatelier. De jury looft ECDF voor zijn verbindende rol binnen de Vlaamse circussector. ECDF verbindt kinderen en jongeren onderling en verbindt ook de circusateliers met de circushogescholen en met het professionele circusveld. Met die doorstroming verzekert Ell Circo d'Ell Fuego als geen andere circusschool de volgende circusgeneratie.

De werking van de circusschool wordt van onderuit gevoed. Vanuit een warme omgeving, een bijzondere kracht en een grote gemeenschapszin, slagen de Fuego’s erin de kwetsbaren van de samenleving te bereiken. Sociaal circus is voor Ell Circo d'Ell Fuego geen loos begrip. De deur van de Antwerpse circusschool staat altijd open. ECDF coacht met succes jongeren in hun droom om internationaal door te stromen. De jury wil de organisatie aansporen haar expertise te delen en anderen aan te steken met haar enthousiasme en dynamiek.

De jury heeft de grootste bewondering voor Extreme Convention, een jaarlijks evenement door en voor circusmensen. Artiesten uit alle geledingen brengen een enorme dynamiek teweeg. ECDF biedt er ook voor disciplines die je minder vaak aantreft workshops aan. Hierdoor wordt heel wat publiek van buitenaf aangetrokken. Het belang van de Extreme Convention is niet te onderschatten. ECDF neemt hier de rol op van katalysator voor de Vlaamse circuskunsten in en buiten Vlaanderen.

Met de Young Talent Night tijdens het ATLAS Festival programmeert ECDF artistiek en technisch hoogstaand Vlaams en internationaal jong talent. Hiermee bewijst ECDF in te zetten op kwaliteit, met circus als volwaardige kunstvorm. Dat tijdens ATLAS een buitenlands gezelschap van niveau optreedt, waarvan de artiesten ook lesgeven op de Extreme Convention, betekent voor de Convention- deelnemers een extra en laagdrempelige kans op uitwisseling, inspiratie en ontmoeting. De jury moedigt de organisatie aan om verder in te zetten op professionalisering en hoopt met deze prijs het werk van ECDF beter bekend te maken."

Vlaams minister Sven Gatz: “Met hun vakkennis, gerichte aandacht voor jong talent, hun energie en creativiteit is Ell Circo d’Ell Fuego meer dan een terechte winnaar van de eerste Cultuurprijs voor Circus. Ell Circo d’Ell Fuego toont aan dat circus verbindt en participatie omarmt.

Cultuurprijzen Vlaanderen 2014

Op voorzet van een jury van deskundigen lauwert de Vlaamse minister van Cultuur een persoon of organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen Vlaanderen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waar zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een Cultuurprijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje ‘La ultima isla’ van Philip Aguirre.

Meer informatie: www.cultuurprijzen.be