Mount Olympus live

© Sam de Mol - Troubleyn - Jan Fabre
vr 26/06/2015 - 14:50 Update: zo 28/06/2015 - 09:05 Het nieuwste stuk van Jan Fabre beleeft zijn wereldpremière op de Berliner Festspiele. Cobra.be bracht u live beelden.

Bloed, gruwel, waanzin, met Fabre is het theater zoals u alleen van hem kunt verwachten. 'Mount Olympus' is een brok geschiedenis in een zee van tijd. Met de contouren van verhalen uit de Griekse tragedies heel nabij en tegelijk heel ver weg. De barsten in de figuren worden door Fabre gescheurd tot ze helemaal in flarden hangen. Letterlijk.

Maar ook de tijd speelt letterlijk een hoofdrol. Wat is tijd in theater? En wat gebeurt er wanneer je die tijd oprekt? Een vorm van hallucinatie waarbij de toeschouwer inslaapt? Of zal de acteur op scène inslapen, tot iemand hem wakker schreeuwt?

24 uur duurt het hele stuk. Er ging een jaar repeteren aan vooraf. Van acteurs en toeschouwers vereist het volharding. Er komen echt bloed en echte organen bij kijken. Misselijk worden zit erin. Moe worden alleszins. Met alle emoties tussenin.

'Mount Olympus' is ook de terugkeer van Els Deceukelier in een stuk van Fabre. Twintig jaar waren ze een koppel, tien jaar geleden gingen ze uiteen. Net als alle anderen vertolkt ze meerdere rollen: "We houden het publiek een spiegel voor over de mensheid. Hoe wij mensen lijden, zot zijn, overwinningen boeken en nederlagen incasseren. We laten de schoonheid van het tragische zien."

Zelfs voor Fabre is dit stuk een uitzonderlijk project. 30 performers van alle leeftijden acteren, dansen, zweten, lijden, slapen en dromen hun weg door de oude Griekse mythes. Medea, Antigone, Dionysus en andere helden zijn er om hun libido en verlangens te beleven. Fabre neemt de toeschouwers mee in een choreografie tussen waken en slapen, tussen droom en werkelijkheid.

['Mount Olympus' is in 2015 telkens 1 keer te zien in Berlijn, Amsterdam, Rome en Brugge en in 2016 ook in Antwerpen en Brussel]