NTGent is 50

©Phile Deprez - Steven Van Watermeulen & Els Dottermans
di 02/06/2015 - 11:09 Het Gentse stadstheater bestaat vijftig jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Zaterdag was het feest met het vredesconcert We Shall Overcome door Wim Opbrouck. Die neemt na vijf jaar afscheid als artistiek directeur en wordt opgevolgd door Johan Simons.

ntgent podium theater 50 jaar verjaardag en avant marche we shall overcome

Johan Simons bij Radio 1

02/06/201510:13

Johan Simons bij Radio 1

02/06/201510:13

De idee van een eigen Gents gezelschap wordt  eind jaren vijftig voor  het eerst geopperd , maar het duurt nog tot 16 maart 1965 voor de stichtingsakte van de vzw Nederlands Toneel te Gent kan worden ondertekend. Dré Poppe wordt de eerste artistieke directeur. Met een relatief kleine ploeg van tien acteurs en zeven actrices zet hij NTG meteen op de kaart, met elf eigen producties en 164 voorstellingen in het debuutjaar.

Amper twee jaar later stapt Poppe onverwachts op na een dispuut met de raad van bestuur over een commissie op zijn loon. Hij wordt opgevolgd door Albert Hanssens. Andere bekende artistieke directeurs zijn Jef Demedts (1977-1991), Hugo Van den Berghe (1991-1997), Jean-Pierre De Decker (1997-2001), Johan Simons (2004-2010) en Wim Opbrouck (2010-2015). 

Die laatste nam afscheid als artistiek directeur met de voorstelling 'En avant, marche' en - zaterdag- met de anti-oorlogsliederenyclus 'We Shall Overcome', die volgend seizoen uitgebreid op tournee gaat. Wim Opbrouck grasduint daarin door de muziekgeschiedenis en brengt nummers van Bob Dylan, Wannes Van de Velde, John Lennon, PJ Harvey, Pete Seeger en vele anderen.

Opbrouck wordt dus opgevolgd door Johan Simons. Na een verblijf van vijf jaar in Duitsland als artistiek directeur van de Münchner Kammerspiele keert Simons dus terug naar de Gentse stal.

 

Een halve eeuw verhalen

De eerste première van het nieuwe Nederlands Toneel Gent vond plaats op 9 oktober 1965, met  'Maria Stuart', een toneeltekst van Friedrich von Schiller in een regie van Georges Vitaly.  Daarna volgden er meer dan vierhonderd titels.

Exact vijftig jaar na die eerste première, op 9 oktober 2015, stelt NTGent een publicatie voor waarin het huis terugblikt op de eigen geschiedenis, in woord en in beeld. Huisontwerper Gert Dooreman tekent voor de vormgeving.

In afwachting van deze publicatie kan u zich op de website van NTGent laven aan verhalen, anekdotes en filmpjes uit een bewogen halve eeuw.

Een greep uit die reportages vindt u ook hieronder.