Off the map

© Lee Hsin-Che
wo 27/05/2015 - 16:06 *** Studenten van de Faculteit Letteren van de KU Leuven Campus Brussel recenseren voor Cobra.be vanop het Kunstenfestivaldesarts. Nu: 'Off the Map' van Su Wen-Chi.

off the map su wen-chi kunstenfestivaldesarts brussel

Vacuüm

'Off the Map' is de zelfreflectie van choreografe Su Wen-Chi. Met behulp van allerlei vormen van moderne technologie slaagt ze erin toch een minimalistisch vacuüm te creëren waarin ze de laatste momenten voor de dood onderzoekt. Off the map is misschien niet de meest toegankelijke voorstelling, maar is daarom zeker niet minder prachtig.

Su Wen-Chi staat letterlijk en figuurlijk naakt op het podium. Alles wat de aandacht kan afleiden, is tot het absolute minimum herleid. Zo creëert de choreografe-danseres een vacuüm waarin ze haar zelfreflectie zo puur mogelijk op het publiek kan overbrengen. Het podium is omgebouwd tot een grote spiegel. Enkele spots op een wit doek gericht, zorgen voor de sobere verlichting. Er weerklinkt ruis.

Het stuk begint heel traag en ingetogen. De danseres kronkelt langzaam over het podium en de spiegel zorgt op dat moment voor prachtige beelden. Het lijkt net alsof er zich een tweede danser op het toneel begeeft die perfect ingespeeld is op de eerste. De beleving van de danseres is schitterend om te aanschouwen. Ze danst het stuk niet zomaar, ze leeft het.

De ruis wordt gedurende het tweede deel van de voorstelling aangevuld met een Chinese vertelstem die zich schijnbaar door de zaal verplaatst en de choreografie begeleidt. De belichting zorgt nu met behulp van de spiegel voor kleurschakeringen op het doek die doen denken aan zeezichten. Alles aan de voorstelling is tot in de details uitgewerkt, wat met succes een minimaal decor voor deze zelfreflectie creëert. Dat decor zorgt er daarnaast ook voor dat de toeschouwer amper afgeleid wordt van de kern van het stuk.

'Off the Map' toont hoe te midden van allerhande technologie een tot de essentie herleid vacuüm kan worden opgeroepen. Het minimalistische stuk slaagt er op die manier in een grote indruk na te laten.

Kelly Geuens

[Off the MapSu Wen-Chi. Gezien op 26 mei 2015 in Théâtre de la Balsamine ihkv Kunstenfestivaldesarts]

Deze recensie werd gepubliceerd in het kader van een samenwerking tussen Cobra.be en de studenten van de Faculteit Letteren, KU Leuven Campus Brussel.

Alle recensies van het Kunstenfestivaldesarts