Mijn dans is mijn taal

vod
vr 19/06/2015 - 13:56 In de Hallen van Schaarbeek herneemt Sidi Larbi Cherkaoui de dansvoorstelling 'Babel' die hij vijf jaar geleden maakte met Damien Jalet. Om de dansers de choreografie aan te leren doet hij nu een beroep op Navala 'Niku' Chaudhari, die de voorstelling vijf jaar geleden ook al danste.

babel sidi larbi cherkaoui navala chaudhari dans

Babel the Battle

'Babel' (Words') is het derde deel van een  trilogie, na 'Foi' en 'Myth'. Sidi Larbi Cherkaoui en Damien Jalet creëerden de voorstelling in 2010 voor De Munt.

'Babel' is gebaseerd op het Oud-Testamentair verhaal van de toren van Babel en het onvermogen of de onwil van de mensen om met elkaar te communiceren. In 'Babel' staat het conflict centraal. Daardoor is 'Babel' nog even actueel als vijf jaar geleden. Want -zegt Cherkaoui - mensen hebben nog altijd angst voor het onbekende. 

Niku

Om dit basisidee in dans om te zetten doen Cherkaoui en Jalet een beroep op dansers en danseressen die niet tot één omlijnde cultuur behoren, maar tussen twee of drie culturen in zitten. Zoals Navala Chaudhari, alias Niku. Zij is een Brits-Indische danseres die al jaren tot het vaste gezelschap van Cherkaoui behoort.

Cherkaoui heeft haar gevraagd om de choreografie (opnieuw) aan te leren aan de dansers. Niku danste de voorstelling honderden keren, haar lichaam is helemaal doordrongen van deze dans, zegt ze.

SYTYCD

Toen ze te horen kreeg dat 'Babel' hernomen werd, moest Niku wel even slikken. 'Babel' is een fysieke uitdaging, en zij wordt er zelf niet jonger op. 

De voorstelling is een mix is van allerlei soorten dansen, van hiphop tot modern. Een soort So You Think You Can Dance, zeg maar. De dansers moeten dus van alle markten thuis zijn. En het decor dat de Britse kunstenaar Antony Gormley ontwierp, maakt de zaken er niet eenvoudiger op. De constructies zijn behoorlijk zwaar en toch moeten de dansers het laten uitschijnen alsof ze vederlicht zijn, als een gewillige danspartner.

Voor een breed publiek

'Babel' is één van de grootste successen van Cherkaoui. De dansvoorstelling won twee prestigieuze Laurence Olivier Awards en tientallen andere onderscheidingen,  waaronder de allereerste United Humans Award. Dat is een nieuwe, jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan een persoon of vereniging die wederzijds respect , oprechte vriendschap en gelijkwaardigheid op een bijzondere wijze toepast.

Het succes van 'Babel' verrast Niku niet. Het is een heel toegankelijke voorstelling, zegt ze, die een breed publiek aanspreekt. Het is dan ook een zegen dat de productie na vijf jaar hernomen wordt en een nieuw publiek kan bereiken.

'Babel' (Words) van 29 juni tot 4 juli zijn er voorstellingen in de Hallen van Schaarbeek, Brussel. Alle info vindt u hier.

Meer over Babel