Uniek straattheater in Leuven

vod
vr 15/05/2015 - 11:38 Theatermakers Katrien Valckenaers en Maxim Storms van Ballet Dommage leuren met hun "dramatische dans" langs de deuren van Leuven en brengen gezelligheid in de straat.

ballet dommage volk fragment 1 katrien valckenaers maxim storms 30cc theater

Net zoals de jongens en meisjes van de scouts en de chiro, de dames en heren getuigen van Jehova en allerlei andere straatventers, trekken de theatermakers van Ballet Dommage van deur tot deur met hun mobiele voorstelling 'Volk, fragment 1'. Niet om de bewoners iets te verkopen of te ontfutselen, wel om ze kort te entertainen met wat ze noemen "een dramatische dans". Gratis en voor niets.

Katrien Valckenaers en Maxim Storms vormen samen Ballet Dommage. Ze leerden elkaar kennen aan de toneelschool in Gent en creëren diverse projecten, binnen en buiten de theaterzaal en voor alle leeftijden.

Hun voorstelling 'Volk, fragment 1' spelen ze in Leuven op uitnodiging van en ondersteund door 30CC. Samen met twintig vrijwilligers en drie mobiele decors trekken ze door de straten van Leuven, Heverlee en Kessel-Lo. De bedoeling is om de stadsbewoners weer wat dichter bij elkaar te brengen. Want volgens de theatermakers is in het stadsleven het dorpsgevoel wat verdwenen. We leven letterlijk en figuurlijk naast elkaar, zonder dat onze levens elkaar nog veel kruisen.

Daar willen Katrien en Maxim iets aan doen met deze korte en woordeloze voorstelling. Ze proberen buren te verzamelen rond een voordeur om samen te kijken en hopelijk te genieten van het schouwspel in het minitheater dat nauwelijks een meter van hen verwijderd is. Achteraf doen ze nog een korte babbel met de toeschouwers en dan hop, naar de volgende deur.

Die deuren worden niet altijd even enthousiast opengedaan, soms wordt er alleen argwanend door het gordijn gegluurd, maar als het lukt om de bewoners en hun buren uit hun dagelijks besognes te halen, dan heerst er al snel de gezellige sfeer van een spontaan straatfeest.

['Volk, fragment 1' van Ballet Dommage, nog tot 22 mei 2015 in de straten van Leuven]

meer details over data, uren en straten via 30cc.be

op 31 mei is er het afsluitend evenement 'Presentatie van te grootse plannen' om 15u00 in 30CC/Wagehuys met beeldmateriaal van de tocht door Leuven en meer over de drijfveren achter het project.