I.M. Jeanne Brabants

© Alain Honorez vod
vr 08/05/2015 - 17:02 Met Flanders Fields herdenkt Ballet Vlaanderen de gruwel van de Groote Oorlog. De voorstelling is tegelijkertijd een hommage aan de oermoeder van de dans in Vlaanderen, Jeanne Brabants, die vorig jaar overleed.

jeanne brabants dialoog frieda brijs flanders fields dans ballet

Opera Ballet Vlaanderen herdenkt de gruwel van ‘De Groote Oorlog’ met vier choreografieën met een sterk pacifistische boodschap. Onbegrip, angst, verlies en machtshonger vormen de rode draad:
 

'In Flanders Fields - Helden van het hart' is een wereldcreatie van solist Ricardo Amarante. Hij baseerde zich hiervoor op het gelijknamige gedicht dat de Canadese arts John McCrae schreef in 1915 : "In Flanders fields the poppies blow /Between the crosses, row on row / That mark our place; and in the sky /The larks, still bravely singing, fly / Scarce heard amid the guns below. "

'De groene tafel - Dans van de dood in acht scènes' van Kurt Jooss staat bekend als een van de eerste politieke balletten dat als geen ander de vernielzucht van de oorlogsmachine bekritiseert.

'Forgotten Land' van Jirí Kylián op muziek van Benjamin Britten.

'Dialoog - Verbonden in tweezaamheid', een pas de deux die Jeanne Brabants in 1971 maakte, met kostuums van Mimi Peetermans.

© Alain Honorez

Dialoog

'Dialoog' oogt als een wat vreemde eend in de bijt . Jeanne Brabants maakte deze choreografie voor haar dansers Aimé De Lignière en Kathleen Smith. Thema van 'Dialoog' is een conflict tussen oudere geliefden. De gemoederen laaien hoog op, maar de verbintenis wordt nooit verbroken. Brabants zaait tweedracht tussen beweging en muziek, maar herstelt telkens weer de harmonie. Een 'kleine oorlog' als het ware binnen het thema van de Groote Oorlog.

'Dialoog' lag Jeanne Brabants na aan het hart. Volgens Frieda Brijs, die de choreografie danste toen ze een jaar of 25 was, was 'Dialoog' gebaseerd op gebeurtenissen uit  Brabants' eigen leven.

Frieda Brijs

Ballet Vlaanderen koos ervoor om 'Dialoog' te brengen zoals Jeanne Brabants deze dans bracht , met exact dezelfde choreografie, dezelfde kostuums en hetzelfde decor. Daarvoor werd een beroep gedaan op Frieda Brijs, een gewezen danseres van Jeanne Brabants. Zij woont als een van de weinige dansers van toen nog in Antwerpen, maar -vooral- zij heeft een goed geheugen voor choreografieën en kan als geen ander de danspassen uit 'Dialoog'  reproduceren. Daarvoor had zij geen videobeelden van vroeger nodig, zegt Brijs: "De gevoelens zijn belangrijker dan de bewegingen. 'Dialoog' is een echt gevoelsballet."

'Dialoog' wordt gedanst door Joëlle Auspert en Yevgeniy Kolesnyk. Zij dansten al eens eerder een stukje uit deze choreografie op de begrafenis van Jeanne Brabants, in januari van vorig jaar.

Dit zijn de speeldata van Flanders Fields. In memory of Jeanne Brabants:

Opera Gent: 9, 10,12,16 en 17 mei
Cultuurcentrum Hasselt: 22 mei
Opera Antwerpen: 29,30,31 mei en 5,6 en 7 juni