Kunstenfestivaldesarts 2015

wo 06/05/2015 - 17:41 Audio update: vr 08/05/2015 - 11:32 Van 8 tot 30 mei 2015 loopt in Brussel de twintigste editie van het stadsfestival Kunstenfestivaldesarts. Op het programma staan 32 projecten waarvan 15 wereldpremières. Cobra.be geeft u een selectie uit het programma.

podium festival brussel kunstenfestivaldesarts programma 2015

Les Marches De La Bourse

© Anna Rispoli

Het openingsevenement van het Kunstenfestivaldearts speelt zich af in hartje Brussel, op de trappen van de Beurs. Velen hebben ooit de negentien trappen van het historische beursgebouw betreden om er op te komen voor hun standpunt.
De Italiaanse kunstenares Anna Rispoli maakt op die trappen een tableau vivant met zo’n tweehonderd mensen. Ze roept mensen die er ooit gestaan hebben, op om het opnieuw te komen uitschreeuwen. Eén voor één mogen ze hun boodschap nog eens verkondigen om nadien weer te verdwijnen in de massa. Individuele slogans worden uitgevlakt en enkel een gedeeld verlangen naar verandering blijft over.

['Les Marches de la Bourse' van Anna Rispoli, op vrijdag 8 mei 2015 om 18u op het Beursplein, Brussel]

My Breathing is My Dancing

Rosas danst negen weken durende tentoonstelling

Negen weken lang pakken de dansers van Rosas en de muzikanten van Ictus Wiels in met een gedanste tentoonstelling. Work/Travail/Arbeid wordt een uitzonderlijke ervaring, voor de dansers, de muzikanten én het publiek.

Met het project Work/travail/arbeid palmt choreografe Anne Teresa De Keersmaeker negen weken lang WIELS in en voeren de dansers een choreografie uit in de vorm van een tentoonstelling. De Keersmaeker is zelf ook negen weken lang aan het werk in WIELS. Ze creëert en danst er een korte solo: My Breathing is My Dancing, een choreografie die ontstaat uit de essentie van de beweging, de adem.

Over 'Work/travail/arbeid' maakte Cobra.be deze reportage.

['My Breathing is My Dancing' van Anne Teresa De Keersmaeker, op 8, 9, 10 en 14 mei meerdere keren per dag in Wiels]

The blind poet

© Needcompany

Needcompany van Jan Lauwers is dan wel een Brussels gezelschap, toch is het pas de tweede keer in twintig jaar dat ze op het programma van het Kunstenfestivaldesarts staan. Met ‘The Blind Poet’ brengt Needcompany een wereldpremière op het festival. Jan Lauwers liet zich voor deze voorstelling inspireren door Arabische en Andalusische dichters uit de elfde eeuw. Aan de hand van hun werk maken we kennis met een tijd waarin de vrouw macht heeft en het atheïsme wijdverbreid is. Needcompany gaat duizend jaar terug in de tijd om een verrassende blik te werpen op het begrip ‘identiteit’ in het multiculturele Europa van vandaag.

['The Blind Poet'/'De Blinde Dichter', Jan Lauwers en Needcompany, op 12, 13, 14 en 15 mei om 20u30' in het Kaaitheater, Brussel]

 

beluister hier het gesprek met Jan Lauwers en Christophe Slagmuylder (artistiek directeur Kunstenfestivaldesarts) in Pompidou op Klara (07.05.2015)

The Wooster Group

© Paula Court

Voor het eerst sinds 2007 staat The Wooster Group nog eens in Brussel. Het New Yorkse collectief is een levende legende van het experimenteel theater. In de jaren tachtig verrichtten ze indrukwekkend pionierswerk en tot vandaag laten ze zich voeden door de nieuwste technologie. In Brussel brengen ze een herwerking van ‘Troilus & Cressida’, een van Shakespeares meest ondoorgrondelijke tragedies. Voor deze voorstelling verplaatst The Wooster Group de focus van het antieke Troje naar de gewelddadige geschiedenis van Noord-Amerika. Het verhaal van de Trojaanse Oorlog maakt plaats voor de verovering van het Wilde Westen en de indiaanse oorlogen.
Na de voorstellingen in het Kaaitheater is deze voorstelling ook nog te zien in de Singel in Antwerpen.

['Cry, Trojans! (Troilus & Cressida)' van The Wooster Group, van 19 t.e.m. 24 mei om 20u30' in het Kaaitheater, Brussel]

Gala

© Véronique Ellena

De Franse danser en choreograaf Jérôme Bel experimenteert graag. Zijn voorstellingen zijn vaak provocerend en confronterend, maar geven de kijker altijd een nieuwe ervaring. Bel is nu bezig aan een reeks voorstellingen onder de noemer ‘Gala’. Overal waar hij komt, brengt hij een twintigtal mensen samen om een stuk te maken. Het zijn zowel professionele dansers en acteurs als ook amateurs. ‘Gala’ is een hulde aan de diversiteit. De persoonlijke voorstellen van de vertolkers, die qua leeftijd, afkomst, opleiding en tijdsbesteding erg van elkaar verschillen, vormen het basismateriaal van de voorstelling.

[‘Gala’ van Jerome Bel op 8 en 9 mei om 20u30' in Zinnema en op 29 en 30 mei om 20u30' in het Kaaitheater]

Our City

Our City - Maria Tarantino

Maria Tarantino over haar documentaire 'Our city'.

Slechts één film werd geselecteerd voor het Kunstenfestivaldesarts 2015. Filmmaakster Maria Tarantino woont en werkt in Brussel en neemt de kijker in ‘Our City’ mee door de stad die haar intrigeert. In een collage van toevallige ontmoetingen en situaties speurt ze naar de ziel van de stad. 'Our City' schetst een caleidoscopisch portret van een wereldstad die meer dan één gezicht heeft. Het is een intrigerende compositie die Brussel in beelden probeert te vatten.

Over 'Our City' maakte Cobra.be deze reportage.

['Our City' van Maria Tarantino van 20 t.e.m. 23 mei om 20u30' in Galeries Cinema, Brussel]

The time we share

Naar aanleiding van de twintigste editie van het Kunstenfestivaldesarts is er een boek gemaakt over het festival: 'The time we share'. Vertrekkend van enkele van de voorstellingen uit de twintig festivaledities, toont het boek hoe creaties een tijdsgeest weerspiegelen, of anders gezegd, hoe een tijdsgeest door artistieke creaties in beeld wordt gebracht. Het boek is opgevat als het script van een voorstelling en heeft het festival als thematisch ankerpunt.
In een reeks bijdragen komen de meest diverse visies aan bod van artiesten en theoretici die de wereld bekijken vanuit de invalshoek van de podiumkunsten.

['The Time We Share' van Daniel Blanga-Gubbay & Lars Kwakkenbos wordt voorgesteld op vrijdag 8 mei om 12u in kunstencentrum La Bellone]

Het volledige programma van het Kunstenfestivaldesarts 2015 vindt u op de website van het festival.