Alice in een wonder land

vod
wo 06/05/2015 - 11:52 Honderdvijftig jaar geleden verscheen de eerste druk van Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Het is één reden waarom Stef Lernous van Abattoir fermé besliste om Alice te bewerken tot een theaterstuk. Maar niet de enige. Cobra.be mocht het graag horen tijdens een repetitie.

'Alice in Wonderland' van Carroll Lewis in Engelstalige versie was het eerste boek dat Stef Lernous kocht met zijn eigen zakgeld. Lernous was toen twaalf en snapte er nog niet alles van, maar hij was er wel door gefascineerd.

Zoveel jaar later is Lernous regisseur bij Abattoir fermé en is 'Alice' nog altijd zijn lievelingsboek. In zijn theaterstukken zaten dan ook vaak kleine verwijzingen, maar Lernous vond dat het hoog tijd werd om het hele boek eens te ensceneren. De honderdvijftigste verjaardag van 'Alice in Wonderland' leek een leuke bijkomstigheid.

Even recapituleren

Wiskundeleraar Lewis Carroll kreeg het idee voor  'Alice in Wonderland' tijdens een roeitochtje op de Theems op 4 juli 1862. Om de drie zusjes Liddell, die toen mee waren, te vermaken, verzon hij enkele dierenfabels rond een zekere Alice -  naar de toen tienjarige Alice Lidell, voor wie Lewis een ongezonde boon had.

Je zou 'Alice in Wonderland' kunnen lezen als een kinderboek, hoewel het dat waarschijnlijk niet is. Nadat Alice haar zusje in de steek gelaten heeft, een pratend wit konijn achtervolgt en in een diep gat dondert, ondergaat ze de meest gekke metamorfosen en ontmoet ze de vreemdste creaturen:  een waterpijp rokende Rups, de Vis-Lakei, de Nepschildpad, de wrede Hartenkoningin,  de tweeling Fiedeldop en Fiedeldij en het wandelende ei Wiggel Waggel.

Kortom, het soort materiaal waarmee je alle kanten uit kunt: Disney maakte er een suikeren versie van, Jefferson Airplane bezong de avonturen van Alice als één langgerekte lsd-trip in het nummer 'White Rabbit'.

Bloed noch bloot

Achter de schermen van Alice

Ook Stef Lernous maakte van 'Alice' zijn eigen Abattoir fermé-versie. Met voldoende respect voor het origineel en zonder te choqueren of de fans van Lewis Carroll weg te jagen. "Geen bloot, geen bloed en geen rookmachines", heet dat dan bij Abattoir fermé.

Voor de rol van Alice viel Stefs geoefende oog op Anneke Sluiters, een jonge Nederlandse actrice die eerder al eens in zijn opera 'Tristan & Isolde' een uur en twintig minuten lang kauwgommend achter de kassa had gezeten. Ze deed dat met veel verve en zonder te reclameren.

Ook voor de vaste cast van Abattoir fermé is Anneke de geknipte Alice. Met haar rode haar en bleke huid krijgt  ze iets transparants op het podium, zoals "een lijkje of een spookje".

Nochtans vond Stef haar in het begin heel irritant praten, bekent Anneke. "Vooral dan met de rr-en die niet zo lekker rollen als bij de Vlamingen. Maar hij heeft me nog niet weggestuurd, dus..."

 

'Alice' gaat op 6 mei in première in KC NONA in Mechelen en wordt er opgevoerd tot 16 mei. Daarna gaat de voorstelling naar Leuven (20 en 21 mei in STUK) en Oostende (27 mei in De Grote Post). In het najaar is er een uitgebreide tournee die start op 25 september in het Kaaitheater in Brussel. Alle speeldata vindt u hier: www.nona.be/programma/alice.

Naast drie leden van de vaste cast van Abbatoir fermé (Chiel Van Berkel, Tine Van den Wyngaert en Kirsten Pieters) spelen vier gastacteurs mee : Anneke Sluiters, Lobke Leirens, Aat Ceelen en Lukas Smolders.