Judith Malina ( 1926 - 2015 )

vr 17/04/2015 - 13:45 In New York is theaterlegende Judith Malina overleden. Ze stond mee aan de wieg van het legendarische The Living Theatre.

podium living theatre new york julian beck judith malina

Persona op bezoek bij het Living Theater

10 april 2015 overleed Judith Malina, de actrice en regisseuse die samen met haar echtgenoot Julian Beck het baanbrekende Living Theater oprichtte. Annie Declerck bezocht hen in New York.

The Living Theatre in Théätre 140 (1965)

The Living Theatre, opgericht in 1947, in New York, was de oudste experimentele theatergroep in de VS. Actrice Judith Malina richtte de groep op met partner, schilder en dichter, Julian Beck. Na Becks dood in 1985 leidde Malina de groep verder met acteur Hanon Reznikov.

 

The Living Theatre was een van de eerste groepen die in de jaren vijftig het werk bracht van Europese auteurs als Bertolt Brecht en Jean Cocteau.

 

 

The Living Theatre huisde op verschillende locaties in New York en moest regelmatig de deuren sluiten wegens financiële problemen. De groep stond mee aan de wieg van Off-Off-Broadway and Off-Broadway, de circuits kleinere theaters in New York die naast het grote Broadway bestaan.

 

Judith Malina ging in 2013 op pensioen. Ze maakte niet alleen zestig jaar veelbesproken theater, ze speelde ook televisie- en filmrollen in oa. 'Dog day Afternoon', 'The Addams Family', 'Awakenings', ER en 'The Sopranos'.

 

Paradise Now door The Living Theatre