En avant, marche!

© Phile Deprez vod
do 16/04/2015 - 13:18 Na het succes van 'Gardenia' slaan choreograaf Alain Platel, regisseur Franck Van Laecke en componist Steven Prengels de handen opnieuw in elkaar. Op het podium zien we onder a,dere Wim Opbrouck, die met deze voorstelling zijn artistiek leiderschap bij NTGent afsluit. Morgen is het première.

en avant marche alain platel frank van laecke steven prengels wim opbrouck chris thijs stefan vanfleteren fanfare ntgent les ballets c de la b

Fanfare speelt hoofdrol in "En avant marche"

Een 40-koppige fanfare speelt de hoofdrol in "En avant marche", een nieuwe theatervoorstelling van het regisseursduo Alain Platel en Frank Van Laecke. Vier acteurs, onder wie Wim Opbrouck, staan samen met hen op het podium.

De muziektheatervoorstelling ‘En avant, marche!’ is geïnspireerd op het gelijknamige fotoboek van Stephan Vanfleteren. De fotograaf nodigde voor dat boek meer dan duizend muzikanten en majorettes uit in zijn fotostudio. "Ik wou zien wat er gebeurde als ik ze uit hun vertrouwde omgeving haalde", vertelde hij in 2012 aan Cobra.be. (zie foto hieronder)

Alain Platel, Frank Van Laecke en Steven Prengels waren alle drie gefascineerd door dat fotoboek van Vanfleteren. Het werd het beginpunt van hun nieuwe gezamelijke voorstelling. Daarnaast hadden ze alle drie bepaalde muziekstukken die ze er graag in wilden. Verwacht dus geen typisch fanfarerepertoire in ‘En avant, marche!’, wel klassieke stukken van oa. Mahler en Schubert.

Eens de muzikanten en acteurs erbij kwamen, werd er ook veel geïmproviseerd. Inspiratie kwam van films als ‘Brassed Off’, ‘The Band’s Visit’ of ‘Prova d’Orchestra’ van Fellini en uit ‘De man met de bloem in zijn mond’, het boek van Pirandello over een tubaspeler met een tumor in zijn mond.

© Stephan Vanfleteren

Voor Wim Opbrouck, één van de vier acteurs, is deze voorstelling om verschillende redenen bijzonder. Het is de laatste die hij programmeerde als artistiek leider van NTGent, een veeleisende job die niet langer te combineren viel met zelf op het podium staan. “In zekere zin is de cirkel rond. Ik heb veel muziektheater willen maken de afgelopen vijf jaar. Ik heb met Christoph Marthaler Johan Simons en Luc Perceval gewerkt. ‘We shall overcome’, ‘Aïda’ en ‘Parsival’ gemaakt. Deze ‘En avant, marche’ is weer een hele nieuwe vorm van muziektheater.“

De manier van werken met Alain Platel, Franck van Laecke en Steven Prengels was een inspirerende zoektocht voor Opbrouck. “Normaal start je als acteur vanuit een tekst. Hier lagen enkel dat fotoboek en een paar muziekstukken. Het was een lang traject van zoeken naar een mogelijk verhaal. Je begeeft je op glad ijs, moet uit je comfortzone komen. Gelukkig zaten we in de veilige haven van de studio’s van Les ballets C de la B."

© Phile Deprez

Extra spannend is dat in elke stad een andere plaatselijke fanfare mee op het podium staat, samen met die vier acteurs en zeven vaste muzikanten. Opbrouck: "Het wordt een groot avontuur om die mensen elke keer opnieuw te leren kennen, in te werken en in onze kostuums te doen passen." 

"Ik speel zelf piano. Ik heb nooit in een fanfare gespeeld maar nu sta ik hier met mijn cimbalen tussen die muzikanten. Ik kan me inbeelden dat het pure spelplezier de reden is waarom mensen naar de fanfare gaan. Je gaat zitten, je speelt je partij, alles is duidelijk. En al die instrumenten samen vormen één klank. Het gevoel daar deel vanuit te maken..."
 

[ En avant, marche! - NTGent/Les ballets C de la B In première in NTGent op 22 april 2015. 
spel Wim Opbrouck • Chris Thys • Griet Debacker • Hendrik Lebon. Regie Frank van Laecke , Alain Platel • Compositie en muzikale leiding Steven Prengels • Muzikanten Jonas Van Hoeydonck (trompet), Jan D’Haene (trompet), Gregory Van Seghbroeck (bastuba), Niels Van Heertum (euphonium), Simon Hueting (hoorn), Lies Vandeburie (bugel), Witse Lemmens (slagwerk), KMV De Leiezonen uit Desselgem o.l.v. Diederik De Roeck• ]