Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder

vod
vr 03/04/2015 - 09:47 Exact 100 jaar nadat in Tielt de eerste gasaanval werd gepland, vond in datzelfde Tielt de première plaats van 'Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder'. Het is de eerste monoloog van Tom Lanoye, gebracht door Viviane De Muynck.

gaz pleidooi van een gedoemde moeder theater tom lanoye piet arfeuille vivane de muynck gone west WOI

In het kader van Gone West, de culturele herdenking van 100 jaar WOI, schreef Tom Lanoye een nieuwe theatertekst : 'Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder'. Het woord 'gaz' in de titel verwijst naar de eerste gasaanval die in 1915 werd gepland vanuit Tielt. Exact honderd jaar later, op 17 april, vindt de première van dit stuk plaats in theater Malpertuis, ook in Tielt. Regisseur Piet Arfeuille is daar artistiek leider én degene die naar Tom Lanoye stapte met de vraag deze tekst te schrijven. Lanoye zei meteen ja, al was het maar omdat zijn eigen grootvader destijds is gaan lopen voor het laatste gasoffensief.

Maar de tekst mocht geen museumstuk worden en dus gaat het ook heel erg over vandaag. Aanvankelijk wilden Tom en Piet een verzetsstrijder anno 2015, een 'terrorist', op de planken zetten. Bij nader inzien bleek het verhaal van een moeder van een gedode terrorist nog meer impact te hebben. En dus schreef Lanoye een monoloog voor die alleenstaande moeder die haar zoon verloren is aan een terroristische daad. 

Voor die moeder is er één essentiële en existentiële vraag: "mocht ik weten wat ik nu weet, zou ik mijn kind dan hebben laten geboren worden?" Ook voor het publiek een interessante keuze, want in hoeverre kun je het pleidooi van een moeder, die de daden van haar kind altijd ietwat zal vergoelijken, helemaal geloven? Wie de moederrol moest gaan vertolken, was snel duidelijk. Beide heren hadden een lijstje gemaakt en Viviane De Muynck (foto) stond daar hoog op te blinken.

"Het was vanzelfsprekend dat Viviane De Muynck in die top drie stond. Ik had ook nog nooit met haar samengewerkt. Het is zoals met een componist. Als het instrumentarium van de muzikant goed genoeg is, kan je al eens iets moeilijks erin steken. Stemmingswisselingen, verschillende vormen van humor, van ironie tot sarcasme. Je weet dat je het kan geven aan iemand die alles beheerst", aldus Tom Lanoye.

Wij troffen het trio tijdens een repetitie in Antwerpen.

[ 'Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder'. Tekst: Tom Lanoye. regie: Piet Arfeuille. Spel: Viviane De Muynck. Van 17 tm 24 april in Theater Malpertuis. In het najaar op tournee in Vlaanderen. Deze voorstelling kwam er ihkv Gone West, 100 jaar Groote Oorlog cultureel herdacht ]

De tekst 'Gaz. Pleidooi van een gedoemde moeder' is zopas verschenen als novelle bij uitgeverij Prometheus.