Weer prijs

(c) Anne Van Aerschot
ma 30/03/2015 - 14:29 De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker krijgt zaterdag 27 juni op de Biënnale van Venetië een Gouden Leeuw voor haar gehele oeuvre. Ook de Zwitserse toneelregisseur Christoph Marthaler en de Frans-Griekse componist Georgis Asperghis zullen deze onderscheiding ontvangen.

anne teresa de keersmaeker dans leeuw venetië biennale

De onderscheiding zal op zaterdag 27 juni 2015 in Venetië worden uitgereikt. Het officiële gedeelte wordt gevolgd door een voorstelling van 'Fase, four movements to the music of Steve Reich', haar allereerste choreografie uit 1982, gedanst door De Keersmaeker zelf.

In het aankondigende persbericht wordt De Keersmaeker geroemd voor het samenbrengen van formele rigueur en pathos. Directeur Virgilio Sieni looft haar als de vertegenwoordiger van “de verbinding tussen creatie en het proces van transmissie”. Ook wordt ze omschreven als "een van de belangrijkste figuren in de Belgische en Europese dans sinds de jaren tachtig."

In het verleden werd deze oeuvreprijs uitgereikt aan choreografen als Merce Cunningham (1995), Pina Bausch (2007), William Forsythe (2010), Sylvie Guillem (2012), and Steve Paxton (2014).