Vier dagen dans tijdens Bouge B

do 26/03/2015 - 11:18 Tijdens het vierdaags festival Bouge B ontdekt u wat er groeit en broeit in binnen- en buitenlandse dansstudio’s. Op één avond kan u verschillende voorstellingen meepikken in deSingel.

bouge b de singel dans

Sofia Dias & Vítor Roriz - Satellites, strange alteration

22 en 23 april.  20 uur Podium Rode zaal | ±60’

Choreografe, danseres en geluidskunstenares Sofia Dias studeerde dans aan het conservatorium van Lissabon. Vítor Roriz volgde sportwetenschappen in Porto en werkte als acteur alvorens zich in dans te verdiepen. De twee lieten zich de afgelopen jaren als duo opmerken met inventieve performances waarin ze met weinig middelen een eigen wereld wisten op te roepen. Ze maken werk dat tegelijk intuïtief én precies is, en met een haast hypnotiserende kracht beroep doet op ons collectief geheugen. In ‘Satellites’, een coproductie van deSingel, gaat het duo aan de slag met beeldend kunstenares Catarina Dias.In een wereld waarin het beeld tot banaliteit is verworden, gaan zij opnieuw op zoek naar de kracht en de magie van het gedrukte beeld. Ze laten zich in hun werkproces inspireren door de ‘sfeer’ als basisprincipe. Een sfeer of ‘orbit’ als de minimale afstand die nodig is tussen lichamen om niet in elkaar verloren te gaan. Zonder deze afstand heeft de zwaartekracht vrij spel en dreigt onvermijdelijk de botsing.

Sofia Dias & Vítor Roriz - Satellites, strange alteration

Dorothée Munyaneza - Samedi Détente

23 april - 21.30 uur Theaterstudio | ±75’

Maak kennis met een veelzijdig artistiek talent. Dorothée Munyaneza is afkomstig uit Rwanda. Daar bracht ze haar kinderjaren door. Vandaag heeft ze de Britse nationaliteit en woont ze in Marseille. Als muzikante heeft ze een indrukwekkend palmares aan samenwerkingsverbanden op haar naam staan. Ze maakte onder andere muziek voor de Oscargenomineerde film ‘Hotel Rwanda’. ‘Samedi Détente’ is haar debuut als choreografe. De titel verwijst naar een radioprogramma waarnaar ze als kind samen met haar familie luisterde, en dat daarom voor haar symbool staat voor onschuld en plezier. Daaraan maakte de genocide van 1994 abrupt een einde. Munyaneza was toen elf jaar. Deze onuitspreekbare gebeurtenis staat in haar ziel en op haar netvlies gebrand. Nu, twintig jaar later, kijkt ze haar demonen in de ogen. Ze keert terug naar de rust voor de oorlog, naar het leven voor de dood. Een aangrijpend gedanste vertelling over een verleden dat nooit vergeten mag worden.

Dorothée Munyaneza

Salva Sanchis - Islands

23 april - 21.30 uur Podium Rode zaal | ±15’

Salva Sanchis is geen onbekende in de dans. De in Spanje geboren danser en choreograaf die in 1998 afstudeerde aan P.A.R.T.S. heeft een indrukwekkend palmares aan voorstellingen en samenwerkingstrajecten op zijn naam staan. Op het podium van deSingel maakte hij indruk als danser in voorstellingen van Rosas. Daarnaast bedenkt hij al jaren zijn eigen choreografieën. We nodigden hem uit op BOUGE B met een vernieuwend concept dat hij recent ontwikkeld heeft. Zijn ‘Islands’ zijn voor de dans wat kortverhalen zijn voor de literatuur of songs voor muziek. Ze vormen een flexibele en eenvoudige format die de choreograaf toelaat om per locatie en context een aangepast programma te maken. Als publiek kan u kort getuige zijn van een eenmalige constellatie. Het plezier van het dansen én van het kijken naar dans staan centraal.

Salva Sanchis - Islands

Ioannis Mandafounis & Elena Giannotti - ApersonA

24 april - 20 uur Podium Rode zaal | ±60’

Van Ioannis Mandafounis’ danstalent kon u reeds eerder genieten in werk van The Forsythe Company en met zijn kompanen van Mamaza. Nu komt hij terug naar deSingel met een duet dat hij maakte samen met de Italiaanse Elena Giannotti. Hun inspiratie voor ‘ApersonA’ haalden ze uit het recitatief, een vertellende muzikale vorm uit de opera. Mandafounis stelde zich de vraag wat de meest directe manier was om emoties te communiceren met een publiek. Met veel ervaring in dans-improvisatie was Giannotti de gedroomde danspartner om dit onderzoek aan te gaan. Bijna als in een stripverhaal ziet u een steeds voortschrijdend verhaal, scène na scène in beeld gebracht. Minimalisme en pluriformiteit gaan hand in hand in dit expressionistisch bewegingsverhaal, gedanst door twee uitzonderlijke performers.

Ioannis Mandafounis & Elena Giannotti - ApersonA

Florentina Holzinger - Recovery

24 april - 21.30 uur Theaterstudio | ±75’

De uit Wenen afkomstige Florentina Holzinger met thuisbasis Amsterdam maakte de afgelopen jaren furore met explosieve en sterk lichamelijke performances. In haar recente werk ‘Recovery’ laat ze zich omringen door een aantal vrouwelijke performers. Aanleiding voor dit werk was een ongeval tijdens een van haar voorstellingen waarbij ze uit de nok van het theater viel. In ‘Recovery’ betreedt ze elke avond opnieuw de scène om haar trauma en angst het hoofd te bieden. Het toneel is voor haar de arena waar een nieuw begin kan worden gemaakt. Bijkomende inspiratiebron voor ‘Recovery’ is ‘Agon’, het legendarische ballet van George Balanchine uit 1957. ‘Agon’, of 'competitie', wordt beschouwd als een hoogtepunt in de samenwerking tussen Balanchine en Stravinsky. U mag zich verwachten aan een fysieke krachttoer boordevol emotie en met velerlei referenties aan de popcultuur. Een voorstelling met de kracht van een ritueel, gevoed door Holzingers overtuiging dat de enige kunst die het waard is gemaakt te worden, de kunst is die heelt.

Florentina Holzinger - Recovery

Tchi-ann Liu - Organism

25 april - 19.30 uur & 21.15 uur Studio Top | ±11’

Tchi-ann Liu studeerde viool, zang en dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Voor haar eindwerk ‘Organism’ ging ze een samenwerking aan met jazz-muzikant Thomas Jillings, intussen ook afgestudeerd aan hetzelfde Conservatorium. Samen stelden ze zich de vraag hoe architectuur deel kon uitmaken van een dans-en muziekcreatie. In het werkproces van ‘Organism’ gingen we aan de slag met persoonlijke interpretaties van grafische elementen in de architecturale site deSingel. Hoe kunnen we een gebouw en het leven dat zich daarbinnen afspeelt registreren, omzetten naar beweging en muziek? Hoe krijgen uitgekozen elementen een eigen stem? Hoe verwerken we dit alles tot één sprekend geheel, één organisme?” Voor de voorstellingen tijdens BOUGE B zal Thomas Jillings vervangen worden door Jan Debel. U kan deze kleine parel bewonderen in Studio Top, een dansklas op de bovenste verdieping van het Conservatorium. Het mooie uitzicht krijgt u er gratis bij. Worth the detour!
 

Jan Martens - Ode to the attempt

25 april - 21.30 uur Theaterstudio | ±30’

Mocht u Jan Martens nog nooit aan het werk gezien hebben, grijp dan nu uw kans. Dit jong Belgisch talent studeerde eerst aan de Tilburgse Fontys Hogeschool om in 2006 zijn dansopleiding af te ronden aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Sindsdien verovert hij stormenderhand de podia én de harten van zijn publiek. Vorig jaar nog werd zijn groepschoreografie ‘The Dog Days are Over’ geselecteerd voor het Theaterfestival 2014. De schoonheid van de onvolmaakte mens krijgt een prominente rol in zijn werk. Hij vermengt bestaande bewegingstalen, plaatst ze in nieuwe contexten en creëert zo universa die tegelijk abstract en herkenbaar zijn. In ‘Ode to the attempt’ ziet u Jan Martens zelf op het podium. Het is een humoristisch zelfportret dat u een inkijk geeft in Martens’ manier van leven en werken. Op het podium navigeert hij tussen authenticiteit en manipulatie, perfectionisme, coolness en melancholie.

Jan Martens - Ode to the attempt

Robbing Millions - concert + DJ’s Mills & Raak Me Aan

25 april - deuren 22.30 uur Muziekstudio

Aan het slot van BOUGE B: muzikale schoon-heid én chaos, in absoluut evenwicht. Robbing Millions werd door De Morgen getipt als één van de vijftien Belgische nieuwkomers die u in 2015 in de gaten móet houden. ‘Ages and Sun’ de eerste EP die deze Brusselse band in januari 2013 uitbracht, resulteerde onmiddellijk in een uitgebreide tournee, met onder meer een zeer goed onthaald concert op Pukkelpop. Ondertussen volgde al een tweede EP ‘Lonely Carnivore’. Deze vijfkoppige band wordt wel eens omschreven als een hevigere versie van Radiohead. Toch blinkt Robbing Millions uit in originaliteit en eigenheid. Moeilijk onder een hoedje te vangen, kunnen we van Robbing Millions van alles verwachten: van rustige vocalen over psychedelische pop tot jazzy klanken. Niet te missen!

[ Bouge B loopt van 22 tot en met 25 april in deSingel ]