Het Fiorettiproject

ma 23/03/2015 - 10:53 Voor hun nieuwe voorstelling 'Het Fioretti Project' verbleven de theatermakers van Lucinda Ra een tijdlang in de kinderpsychiatrie Fioretti – een onderdeel van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent.

Theatermakers en muzikanten Simon Allemeersch, Barbara Claes, Stefanie Claes, Maarten De Vrieze, Bart Capelle, Jeroen Van Herzeele en Giovanni Barcella namen tijdelijk hun intrek in Fioretti, de kinderafdeling van het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. De kinderen en jongeren die in Fioretti verblijven, kampen met een combinatie van een mentale beperking en psychische problematiek, vaak gerelateerd aan moeilijke thuissituaties.

De zeven theatermakers en muzikanten brachten hun eigen materiaal mee. Fantasieën van robots, van monsters en archetypische figuren die tijdens het carnaval opduiken in de volkse mythologie in heel Europa.

Het Fioretti Project verbindt dit materiaal met de context van de kinderpsychiatrie. Dan ontstaan vragen als: Wat is beschaving? Wat is wild? Wanneer is een kind een wild kind? Waarom zou de buitenwereld een probleem hebben met deze kinderen? Wat zijn hùn angsten? Wat is angst en wat helpt daartegen?

Het Fioretti Project belooft een muzikaal en documentair verhaal vol figuren, objecten en uitbundige kostuums. Een verhaal dat ligt tussen de realiteit van een gesloten afdeling psychiatrie én de fantasie van jongeren en makers.

[ Het Fiorettiproject gaat in première in De Werf op 26 maart 2015. Bekijk hier de volledige speellijst ]