Pas maar op voor de Boze Wolf

(c) Sigrid Spinnox voor Ultima Thule
ma 02/03/2015 - 14:51 Het festival voor figurentheater Boze Wolf brengt deze maand het beste van het figurentheater, voor kinderen én volwassenen, naar Aarschot en omstreken. Wij spraken met Bart Ackx, oprichter van het festival.

figurentheater aarschot boze wolf bart ackx

Bart Ackx is programmator van CC Het Gasthuis in Aarschot. Toen Ultima Thule hem jaren geleden voorstelde daar hun hele Gomaartrilogie in één keer te spelen, moest hij weigeren. Vier en een half uur figurentheater voor volwassenen, hoe ging hij daar zijn zaal voor gevuld krijgen? Die gedachte maakte hem tegelijkertijd boos, want waarom bleven volwassenen het figurentheater zo star negeren? Vanuit die boosheid startte Bart het festival voor figurentheater Boze Wolf. Ondertussen staat het festival er drie jaar en brengt het figurentheater voor jong én oud.

Al blijft het moeilijk om het vooroordeel dat figurentheater louter voor kinderen is, te ontkrachten. Bart: "Wanneer ik tegen mensen zeg dat ze binnenkort zeker moeten komen kijken, krijg ik soms als antwoord: Ja, maar dat weekend zijn de kinderen er niet. Dan zeg ik : Reden te meer om net dan te komen.”

"Er zijn geweldige compagnieën die stukken voor volwassenen maken : vorig jaar hadden we hier ‘The Table’ van Blind Summit uit Londen. Dit jaar is er Tübingen met Wunderkammer (D) en onze eigen Ultima Thule die een cross-over maakt naar klassieke muziek en zang door Elise Caluwaerts."

Bart, wat mogen we zeker niet missen op de komende editie van Boze Wolf? 

Swift! - Skappa

De openingsvoorstelling 'Swift',  omdat die voorstelling echt geschikt is voor alle leeftijden. Zowel een vierjarige als een volwassene haalt daar een verhaallijn uit. Straf! Inspiratie haalden de makers uit het boek 'Gulliver's Travels' van Jonathan Swift.

Wunderkammer - Tübingen

Traditioneel sterk marionettentheater wordt gebracht door het Duitse Tübingen. Een museum, een ouderwetse verzameling van zeldzame artefacten en rariteiten, vormt het decor voor deze theatrale avond ergens tussen visuele en uitvoerende kunst.

Nerf - Ultima Thule & Zefiro Torna

Eén van de betere voorstellingen van het voorbije jaar komt van het Vlaamse Ultima Thule & Zefiro Torna. Zij maken een cross-over naar klassieke muziek. Elise Caluwaerts zingt.

'Nerf' is het verhaal van Frans en Hélène, beiden 106 jaar oud. Van die 106 levensjaren hebben ze er 80 samen doorgebracht. Een eiken bruiloft. Zo heet dat. Een zorgvuldige opeenstapeling van jaarringen. Feest! Feest! Feest! Maar midden in de nacht zit Frans naar haar te kijken. Dat is Hélène niet meer. Dat zijn haar contouren, maar dan slecht ingekleurd. Help, Frans! Help! Hij moet iets doen. Nu. De deur van het home staat op een kier. ‘t Is de moment! En ineens zijn ze daar: herinneringen.

(c) Sigrid Spinnox

Het festival Boze Wolf loopt van 6 maart tot en met 15 maart in cc Het Gasthuis in Aarschot en op verschillende andere locaties in Herent, Bierbeek, Scherpenheuvel en Diest.