Private View op Opera XXI

vod
ma 04/05/2015 - 16:03 Video update: wo 13/05/2015 - 12:35 Een nieuwe opera van Annelies Van Parys geïnspireerd door het filmuniversum van Alfred Hitchcock.

annelies van parys private view opera xxi alfred hitchcock

Annelies Van Parys, huiscomponiste bij Muziektheater Transparant, schreef voor het festival Opera XXI Private View, geïnspireerd door het filmuniversum van Alfred Hitchcock.

Het is haar eerste echte opera; meteen een met de suspense van een rasechte thriller, de spankracht van een whodunit, een dosis humor en een fijnzinnig web van verwijzingen naar Hitchcocks innovatieve beeldtaal. De toeschouwer wordt meegezogen in de blik van een voyeur die in de levens van anderen binnendringt en op zoek gaat naar betekenis. Maar vertellen onze ogen werkelijk wat we zien? De voorstelling confronteert ons met de inherente dubbelzinnigheid van kijken en bekeken worden - een vraag die vandaag nog relevanter lijkt dan toen: big brother is watching us, meer dan ooit.

Na haar compositie voor Collegium Vocale Gent voor de succesproductie Ruhe en het indrukwekkende Een Oresteia, zet Annelies Van Parys met deze opera haar artistieke parcours in de wereld van het muziektheater verder. Voor Private View werkt ze samen met de Schotse dichteres Jen Hadfield, winnares van de T.S. Eliot Prize, en de Ierse regisseur Tom Creed. Het Nederlandse 33 1/3-Collectief tekent voor het video- en decorontwerp.

['Private View' - 13 en 15 mei 2015 in Opera Antwerpen | 23 mei in Opera Gent]

Opera XXI

Op 13 mei schiet Opera XXI voor de vierde keer uit de startblokken. Ook nu weer werken Opera Vlaanderen, deSingel, Muziektheater Transparant en LOD samen voor deze biënnale van hedendaagse opera en muziektheater.

Dit tweejaarlijks festival investeert in de toekomst van muziektheater en opera door de productie van nieuwe creaties te stimuleren. Opnieuw staan onderzoek en experiment voorop. Een staalkaart voor het genre in Vlaanderen en een gebald aandachtsmoment voor creaties van de Vlaamse Opera, deSingel, Muziektheater Transparant en LOD Muziektheater. Op het programma staat werk van regisseurs en componisten die ondertussen een internationaal gewaardeerd palmares wisten op te bouwen.

Naast 'Private View' van Annelies Van Parys kunt U er ook naar 'L'autre hiver' van Dominique Pauwels, Denis Marleau en Stéphanie Jasmin,  'En avant, marche' een nieuwe Alain Platel, HRZSCHMRZ van Serge Verstockt en 'there is no why here' van Andrea Molino en Wouter Van Looy.