BZB + Queeste = Nieuwstedelijk

zo 15/02/2015 - 17:00 Update: vr 29/05/2015 - 14:11 Theatergezelschappen de Queeste en Braakland/ZheBilding gaan voortaan door het leven als ‘het nieuwstedelijk’. Het nieuw project wordt zaterdag tijdens een startfeest in OPEK in Leuven boven de doopvont gehouden.

braakland zhebilding de queeste

“Met het nieuwstedelijk willen we mee vorm geven aan de stad en de samenleving van morgen.” zegt Stijn Devillé, directeur van het nieuwstedelijk. “We vertellen verhalen over het leven vandaag. We geven er klank aan en gaan er over in gesprek. Theater, muziek en debat vormen de kern van het artistieke werk van ons nieuwe theaterhuis. Dat werk geven we vorm vanuit de sterktes die we jarenlang hebben opgebouwd: nieuwe creaties rond hedendaagse thema’s, locatie- en interviewprojecten, de combinatie van tekst en muziek en de ondersteuning van jong talent. Samen kunnen we ook een stuk verder gaan”.

Braakland/ZheBilding en de Queeste werkten in het verleden al intensief samen. Zo organiseerden ze samen het minifestival ‘Vermaak na arbeid’ in Leuven én Hasselt en maakten de succesvolle voorstelling ‘Angst’ waarbij ze 2000 figuranten mobiliseerden. Die productie mondt eind 2015 uit in de nieuwe voorstelling ‘Hoop’. Samen met ‘Hebzucht’ vormen deze stukken een trilogie, die een katalysator is in de samenwerking tussen beide gezelschappen. Zo groeide het besef van een artistieke en inhoudelijke verbondenheid, maar ook een grote affiniteit op vlak van organisatiecultuur.
Beide gezelschappen beseften dat ze eigenlijk hetzelfde aan het doen waren: nieuwe voorstellingen maken die zich verhouden tot de maatschappij, de wereld, de stad. Daarbij vullen ze elkaar ook goed aan: Braakland is sterk in creatie en community building, de Queeste in community-based theater en talentontwikkeling.
Samen vormen ze dus binnenkort een nieuw theaterhuis op de as Leuven-Hasselt-Genk. Met dit sterker huis hopen ze zo meer impact te creëren.
Voor dit project hebben Braakland/ZheBilding en de Queeste steun gevonden bij de minister van cultuur en bij de burgemeesters van de drie steden. Het nieuwe gezelschap moet een stadstheater worden zoals er nog geen bestaat. Een eigentijds “steden”-theater.

Het nieuwstedelijk brengt dit seizoen elf producties, omkaderd met inleidingen, nagesprekken, ontmoeting en debat.
In 'Water & Vuur' wordt het verhaal verteld van twee gemeenschappen waar een jonge generatie werd weggevaagd, over een vlotramp op het Albertkanaal en een collegebrand in Heusden. In 'Schroot' wordt ingezoomd op de sluiting van Ford Genk en in 'Hebzucht, Angst & Hoop' zoekt het nieuwstedelijk hoopvolle perspectieven na 8 jaar crisis. Voor 'Troje' gaat een jonge theatermaker twee maanden in een zigeunerkamp wonen op zoek naar contact en verbroedering. En in 'Dansen Drinken Betalen - (almost) The Movie' doolt een meisje door de nachtelijke stad, op zoek naar richting. Met Laika coproduceert het nieuwstedelijk ' Zigzagkind', een familievoorstelling die in première gaat op het Krokusfestival Hasselt. Daarnaast zijn er nieuwe speelreeksen van 'Dagen zonder data', van 'Station' en 'Leni & Susan'.

Braakland/ZheBilding en de Queeste in het archief