Don Quichot in Vlaanderen

vod
zo 25/01/2015 - 17:20 De wereldberoemde balletvoorstelling 'Don Quichot' is zondag 25 januari in première gegaan in Antwerpen. Ballet Vlaanderen danst de versie van Aleksej Fadejetsjev, voormalig artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet.

ballet vlaanderen don quichot ballet dans

'Don Quichot' is een hoogtepunt uit de balletgeschiedenis, voor het eerst opgevoerd in het Bolsjojtheater in Moskou in 1869. Het is een van de meest gebrachte voorstellingen ter wereld. Zowat elk groot, internationaal huis heeft een versie gebracht.

'Don Quichot' werd in 1869 door choreograaf Marius Petipa gerealiseerd op basis van twee hoofdstukken uit 'Don Quichot, man van La Mancha', het bekende boek van Cervantes. In het ballet staan de mooie Kitri en barbier Basilio centraal, Don Quichot en Sancho Panza zijn de spilfiguren die beide hoofdstukken aan elkaar linken.

Ballet Vlaanderen danst Don Quichot

'Don Quichot' is een hoogtepunt uit de balletgeschiedenis, voor het eerst opgevoerd in het Bolsjojtheater in Moskou in 1869. Bijna 150 jaar later heeft het stuk niets van zijn glans verloren. Het is de nieuwste productie van Ballet Vlaanderen. De reporter van het Journaal ging kijken tijdens de generale repetitie op 24 januari 2015.

Bijna 150 jaar later heeft het stuk niets van zijn glans verloren. Ballet Vlaanderen brengt het in de versie van Aleksej Fadejetsjev, voormalig artistiek directeur van het Bolsjoj-ballet. Hij geeft de creaties van Marius Petipa een moderne vorm. "De technische mogelijkheden van de hedendaagse dansers zijn veel groter dan 100 jaar geleden", klinkt het. "Ook werkt het modern kostuum minder belemmerend. In de loop der jaren hebben heel wat choreografen iets aan de voorstelling toegevoegd, maar dit neemt niet weg dat de basis en de volgorde van de dansen bewaard bleef."

Ballet Vlaanderen brengt Don Quichot met live begeleiding van Symfonieorkest Vlaanderen, onder leiding van Benjamin Pope.
In eerste bezetting zijn Wim Vanlessen en Aki Saito de hoofddansers. De twee vormen al meer dan 20 jaar een danspaar bij Ballet Vlaanderen. De Nederlander Teun van Roosmalen neemt de rol van Don Quichot voor zijn rekening en in de tweede bezetting danst Rolando Sarabia de rol van Basilio.

De kinderen van Don Quichot

In de Stadsschouwburg in Antwerpen wordt volop gerepeteerd voor de dansvoorstelling 'Don Quichot'. Voor de meisjes en jongens van Ballet Vlaanderen is het nu al spannend. (Karrewiet)

Bij de productie van Ballet Vlaanderen zijn ook heel veel jonge dansers betrokken. Tijdens de repetities was de spanning alvast te snijden. Voor veel meisjes en jongens van Ballet Vlaanderen is het de eerste keer dat ze mogen meedoen met een grote productie. Niemand wil afgaan, niemand wil fouten maken. Want voor bijna elke jonge danser is het een grote droom om uit te groeien tot een echt goede danser zoals de volwassen sterren van Ballet Vlaanderen.

['Don Quichot' - Ballet Vlaanderen en Symfonieorkest Vlaanderen. Nog tot en met 1 februari 2015 in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Van 7 tot met 15 februari in Opera Gent]


Bekijk ook: