Geen dans of Monteverdi meer in De Munt

(c) Johan Jacobs
di 16/12/2014 - 15:37 Op een druk bijgewoonde persconferentie heeft De Munt vanochtend haar lijstje besparingsmaatregelen gecommuniceerd. Dansproducties en barokopera's verdwijnen voorlopig uit het aanbod.

de munt besparingen dans barok

Door de onlangs opgelegde besparingen zal de Muntschouwburg moeten schrappen in het aantal producties, al blijft het aantal voorstellingen wel gelijk. Ook zestien, vooral technische jobs verdwijnen. Dat heeft de directie van De Munt vandaag gezegd op een persconferentie. Er zullen ook geen bijkomende orkestleden meer worden aangeworven. De Munt kijkt of het met andere culturele partners kan samenwerken.

De geplande opera 'Dreigroschenoper' in een regie van Olivier Py wordt geschrapt. Tot 2017 zal de Munt één scenische operaproductie per seizoen minder brengen. Omdat De Munt vanaf nu enkel nog opera zal maken met eigen orkest en koor, sneuvelen alle barokproducties, waarvoor telkens een barokorkest moest ingehuurd worden. Zo ook de Monteverdi-cyclus met dirigent René Jacobs, die in 2016 van start zou gaan.

Opvallend is ook dat dans voorlopig wordt geschrapt uit het aanbod. Vooral het werk van choreografen Anne Teresa De Keersmaeker, Sidi Larbi Cherkaoui en Sasha  Waltz had een vaste plaats in De Munt.

'Drumming' door Rosas (c) Herman Sorgeloos

Anne Teresa De Keersmaeker reageert

“Het bericht dat de directie van De Munt alle dans schrapt, vervult mij met ongeloof. Historisch gezien maakt dans deel uit van de opdracht van De Munt. Na de glorietijd van het duo Béjart/Huisman werd het budget voor dans stelselmatig gekort. Eerst onder de directie van Gerard Mortier en daarna onder Bernard Foccroulle investeerde De Munt alsmaar minder in dans. Peter De Caluwe schrapt nu alles. Deze evolutie staat in schril contrast met het belang van Brussel als internationale hoofdstad van de dans.

Rosas speelt al dertig jaar al haar voorstellingen in wereldsteden als Parijs, Londen, Berlijn, Amsterdam, New York en in België in Antwerpen, Gent en Brussel. Door de beslissing van Peter De Caluwe zal er in de toekomst voor Rosas geen (t)huis meer zijn in Brussel. Is de boodschap dat ik op zoek moet naar een andere plek/stad?”

Anne Teresa De Keersmaeker,
Brussel, 17 december 2014