Don Giovanni in De Munt

©Bernd Uhlig vod
ma 01/12/2014 - 14:08 Op vraag van de Munt regisseert Krzysztof Warlikowski voor het eerst de opera Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij schetst de verleider als een duister, wanhopig personage. Cobra.be ging kijken naar een generale repetitie en sprak met Warlikowski en met de Canadese mezzosopraan Barbara Hannigan.

podium muziek opera don giovanni wolfgang amadeus mozart krzysztof warlikowski regisseur ludovic morlot dirigent barbara hannigan

Krzysztof Warlikowski en Barbara Hannigan over Don Giovanni

Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart

Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart is een opera op een libretto van Lorenzo da Ponte. Het verhaal is gebaseerd op de mythe van Don Juan. De meesterverleider Don Giovanni waagt zijn kans bij Donna Anna, maar gaat te ver naar haar zin. Bij een gevecht doodt Don Giovanni de vader van Donna Anna, Il Commendatore. Donna Anna wil dat haar verloofde, Don Ottavio, de dood van haar vader wreekt.

 

"Ik hield ervan dat de opera tweemaal begint", vertelt Warlikowski aan Cobra.be over zijn regie. "De eerste keer met een zogenaamd “fait divers”: namelijk een moord in de opera." Dit zien we als toeschouwer op een scherm, als in een film. Een tweede keer begint de opera echt op het podium: Don Giovanni komt naakt op de scene. Na wat er gebeurd is, is hij niet in staat om op te staan en zich aan te kleden.

Don Giovanni door Krzysztof Warlikowski

Warlikowski creëert een heel andere Don Giovanni dan bijvoorbeeld 15 jaar geleden. "Het is ‘Don Giovanni’ van vandaag, van morgen en van overmorgen. Het is vandaag gerealiseerd, dus het gaat over ons, mogelijk over één van ons. Er bestaat geen voorbeeld, een realisatie is een levend iets. Het is telkens opnieuw een universum uitvinden."

©Bernd Uhlig

"Ik denk niet dat Warlikowski deze opdracht aangenomen heeft met de bedoeling om ons het verhaal van Don Giovanni te vertellen dat we al kennen," vult de Canadese mezzosopraan Barbara Hannigan aan. Zij vertolkt de rol van Donna Anna.  “Het is een interessante zoektocht van een wanhopige vrouw. Krzysztof probeert bepaalde aspecten van het stuk te onderzoeken vanuit een psychologisch standpunt. Dat is heel interessant voor mij. Ik wil geen traditionele producties doen, ik wil niet het stuk spelen zoals ze het in Mozarts tijd zouden gespeeld hebben. Ik wil het nú spelen en bekijken wat Don Giovanni en die relaties nú betekenen in onze wereld van vandaag, in onze maatschappij."

Iedereen debuteert

‘Lulu’ opera van Alban Berg in de Munt

Krzysztof Warlikowski en Barbara Hannigan werkten eerder al samen voor de opera 'Lulu'. "Hij is een ongelooflijke regisseur en collega, een steun en een inspiratiebron. Warlikowski creëert een atmosfeer, een stemming, een psychologische sfeer," benadrukt Hannigan.

Voor iedereen is deze Don Giovanni de "eerste keer", zowel voor dirigent Ludovic Morlot, voor Warlikowski als voor de zangers. "Dat is goed omdat niemand vooringenomen is of zich al een voorstelling maakt van hoe de rol moet ingevuld worden en hoe de voorstelling er moet uitzien. Het geeft ons meer vrijheid,” beweert Barbara Hannigan. "De zangers zijn nieuwsgierig, gestresseerd, blij en fris," verklaart Warlikowski deze aanpak. "Ze hebben geen traditionele rol in hun hoofd en kunnen zelf hun personage uitvinden: hun Don Giovanni, hun Donna Anna, hun Commendatore."
Warlikowski heeft zelfs nog nooit een versie van Don Giovanni gezien, zo beweert hij althans.

©Bernd Uhlig

Topi Lehtipuu (Don Ottavia), Jean-Sébastien Bou (Don Giovanni), Barbara Hannigan (Donna Anna)

Shame' van Steve McQueen

Krzysztof Warlikowski liet zich inspireren door de film 'Shame' van regisseur Steve McQueen met Michael Fassbinder in de hoofdrol. Het hoofdpersonage Brandon ziet Warlikowski als de Don Giovanni van vandaag: een seksmaniak die op kantoor naar pornofilms kijkt en die altijd onbevredigd is en nooit verliefd wordt. Zijn onverzadigbare lust stort hem in de afgrond.

Volgens Krzysztof Warlikowski beschrijft 'Don Giovanni' de weg van een man naar zelfdestructie. De man heeft een andere man vermoord en wil nu zichzelf vernietigen. Don Giovanni is een man die aantrekt, die provoceert, die wil verleiden, een man die mensen vermoordt en die zichzelf doodt. Daarnaast zijn er al die vrouwen die hem omringen op zijn weg naar het einde: zijn echtgenotes, zijn ex-vrouwen, zijn nieuwe veroveringen. De vrouwen houden van hem, maar hij bemint natuurlijk niet.

[De Munt: 'Don Giovanni' van Wolfgang Amadeus Mozart naar een libretto van Lorenzo da Ponte; in regie van Krzysztof Warlikowski met chefdirigent Ludovic Morlot aan het hoofd van het Symfonieorkest van de Munt. Première op dinsdag 2 december tot 30 december 2014]

Andere rollen zijn:

de Franse bariton Jean-Sébastien Bou (Don Giovanni)
de Canadese mezzosopraan Barbara Hannigan (Donna Anna)
Sir Willard White (Il Commendatore)
Topi Lehtipuu (Don Ottavia)
Andreas Wolf (Leporello)
Rinat Shaham (Donna Elvira)

Jean-Luc Ballestra (Masetto)
Julie Mathevet (Zerlina)