Reinhilde Decleir ontvangt Burgerschapsprijs

(c) Tine De Wilde
di 18/11/2014 - 19:20 Reinhilde Decleir krijgt de tiende Burgerschapsprijs. De Burgerschapsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Ook Ho Chul Chantraine is dit jaar laureaat. De prijs gaat uit van de stichting P&V.

De Burgerschapsprijs 2014 gaat dit jaar naar twee personen die dagelijks actief zijn in het bieden van kansen op een volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen. Reinhilde Decleir doet dit met haar theatergezelschap Tutti Fratelli langs sociaal-artistieke weg. Ho Chul Chantraine, die de coöperatieve vennootschap Agricovert oprichtte, bewandelt het sociaal-economische pad.

Reindhilde Decleir en haar Tutti Fratelli

Tutti Fratelli is een sociaal-artistieke werkplaats in het hart van Antwerpen. Onder de bezieling van Reinhilde Decleir maakt Tutti Fratelli theater met een zeer diverse groep mensen, maar de nadruk ligt op de meest kwetsbaren van onze maatschappij. De jury van de Burgerschapsprijs was bijzonder getroffen door de manier waarop Tutti Fratelli haar sociale en artistieke doelstellingen weet te combineren. Tutti Fratelli biedt kansen aan mensen die in de maatschappij uit de boot zijn gevallen en die, zeker in een stedelijke context, steeds meer geïsoleerd en vervreemd zijn geraakt. Door hen te betrekken bij een artistiek project, waar ze een eigen taal krijgen en een kanaal om hun verhalen te vertellen, vinden ze gevoelens van zelfrespect en eigenwaarde terug.

De Stichting P&V werd opgericht in 2000 met de Groep P&V Verzekeringen als belangrijkste sponsor. De Stichting promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren.

De Burgerschapsprijs wordt uitgereikt op dinsdag 18 november in de KVS in Brussel. De laudatio van de laureaten wordt uitgesproken door Jean-Michel Javaux (voormalig voorzitter van Ecolo en burgemeester van Amay sinds 2006) en Stefaan De Ruyck (Algemeen Directeur van Kunstencentrum Vooruit in Gent).

De laureaten ontvangen elk een kunstwerk van de hand van Johan Tahon.

Reinhilde Decleir in ons archief