Shell Shock, a requiem of war

(c) Filip Van Roe vod
vr 10/10/2014 - 14:27 Op 24 oktober gaat in de Munt ‘Shell Shock, A requiem of War’ in première, de opera over WOI van oa. Nick Cave, Nicholas Lens en Sidi Larbi Cherkaoui.
Bekijk ook het gesprek met Nicholas Lens en Nick Cave
In de Zevende Dag
(c) Filip Van Roe

 

Het was componist Nicholas Lens die Nick Cave vroeg om iets te schrijven voor deze WOI-opera. Lens is fan van de authentieke, geloofwaardige teksten van de zanger. En het feit dat Cave zelf muzikant en componist is, deed hem vermoeden dat de samenwerking wel eens vlot zou kunnen verlopen. Zo ging het ook. "De teksten die Cave instuurde, waren erg singable", zegt Lens."Ik moest heel hard oppassen. Telkens Nick mijn een tekst stuurde, geraakte ik amper tot het einde omdat ik er al meteen zoveel muziek bij hoorde."

Over de opbouw van de opera vertelt Lens: "Ik en Nick hebben samen twaalf personages vastgelegd : een verpleegster, een deserteur, een vrouw die haar enige zoon in de oorlog is verloren, een weeskind, ... We geven een stem aan hen die de oorlog overkwam maar wier stem nooit werd gehoord. Het verhaal is universeel. Shell Shock gaat nu wel over WOI maar kan perfect toegepast worden op elk ander oorlogsconflict. Het leed dat oorlog teweegbrengt is overal hetzelfde. Pijn en verdriet kennen geen nationaliteit of politieke kant."

Ook choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui stond op Nicholas Lens zijn verlanglijstje. Hij kreeg de regie/choreografie in handen. We kennen de choreograaf van stukken waarin schoonheid en harmonie op het voorplan staan. Maar voor deze opera rond WOI kon Cherkaoui niet anders dan een getormenteerde danstaal tonen, met verwrongen lichamen en spastische bewegingen die verwijzen naar de posttraumatische stressstoornis of 'shell shock', waarmee soldaten die van oorlogsgebied terugkomen, vaak kampen.

Sidi Larbi Cherkaoui is in elk geval opgetogen dat deze WOI-opera zijn kant is uitgekomen. "Het was een geschenk om rond WOI te kunnen werken. Mensen klagen soms dat er nu teveel projecten zijn die WOI herdenken, maar volgens mij kunnen het er niet genoeg zijn. We moeten erover blijven praten om de politieke situatie van vandaag beter te kunnen begrijpen. Het is fascinerend hoe de verhouding en ontwikkeling van veel landen terug te brengen is naar die ene oorlog."

Repetitie Shell Shock

 

Cobra.be was te gast op een repetitiemoment van Shell Shock met de dansers en enkele zangers waaronder sopraan Claron McFadden. Bekijk hier de beelden.

[ Shell Shock - Muziek : Nicholas Lens, Tekst : Nick Cave, Muzikale Leiding : Koen Kessels, Choreografie en regie : Sidi Larbi Cherkaoui. première op 24 oktober 2014. Te zien tm 2 november 2015 ]

Nick Cave protesteert tegen de besparingen bij De Munt

Door de samenwerking rond deze opera leerde Nick Cave de culturele bijdrage van De Munt aan de maatschappij waarderen. Cave reageert dan ook met ongeloof op het nieuws van de zware besparingen die De Munt en de andere federale culturele instellingen boven het hoofd hangen. In een videoboodschap die hij zelf de wereld in stuurde roept hij de overheid op om de "culturele black-out" te stoppen en instellingen zoals De Munt toe te laten verder te functioneren.